Lufthansa Cargo i DB Schenker obavljaju prve teretne letove neutralne za CO2

Lufthansa Cargo i DB Schenker udružili su se kako bi izveli prve teretne letove neutralne prema CO2, sa održivim avio-gorivom (Sustainable Aviation Fuel).
Prvi od ovih letova krenuo je 29. novembra na relaciji od Frankfurta do Šangaja koristeći teretni avion Boing 777.
Na letu će se prevoziti roba kompanije Siemens Healthineers i drugih kompanija.
Ovaj potez usledio je nakon što su Lufthansa Cargo i DB Schenker objavili ranije ovog meseca da su se dogovorili da razmene mišljenja o ekološkim pitanjima i da ih zajednički promovišu – uključujući i udaljavanje od fosilnih goriva u vazdušnom saobraćaju.

Peter Gerber, izvršni direktor kompanije Lufthansa Cargo, komentarisao je: „Ovim letom posvećeni smo povećanom istraživanju i upotrebi SAF-a kako bi u budućnosti bile dostupne dovoljne količine alternativnog goriva. Pored ulaganja u modernu teretnu flotu, naša posvećenost ovom letu neutralnom za CO2 takođe doprinosi cilju programa održivosti Ujedinjenih nacija, budući da Lufthansa Cargo vrlo ozbiljno shvata svoju korporativnu odgovornost i aktivno preduzima mere kako bi ispunila tu odgovornost i rasteretila životnu sredinu.“

Jochen Theves, izvršni direktor DB Schenker, dodao je: „Već smo daleko napredniji nego što mnogi misle kada je u pitanju zaštita klime u vazdušnom saobraćaju. To možemo demonstrirati prvim teretnim letom neutralnim za CO2 u istoriji. S početkom letnjeg reda letenja za 2021. godinu, DB Schenker će ponuditi vazdušni prevoz robe sa održivim alternativnim gorivom kao redovna ponuda. Kao dobavljač logistike, DB Schenker je spona između industrije utovara i aviokompanija kako bi se zaista sprovela zaštita klime u vazdušnom saobraćaju. Uveren sam da postoji velika potražnja za ovom vrstom zelenog prevoza i radujem se što ću videti ko će slediti ovaj primer.“


Nemački ministar saobraćaja i digitalne infrastrukture Andreas Scheuer rekao je: „Čak i u najtežoj krizi koja je ikada pogodila vazduhoplovstvo, Lufthansa Cargo i DB Schenker suočavaju se sa svojom odgovornošću za zaštitu klime i obavljaju svoj prvi teretni let iz Frankfurta za Šangaj u potpunosti sa održivim alternativnim gorivom. Ovo je važan signal trenutno da kompanije gledaju u budućnost uprkos svim zabrinutostima i preduzimaju važne korake kako bi vazduhoplovstvo učinile održivijim. “

SAF se odnosi na održivi sintetički kerozin. Trenutno se proizvodi uglavnom od biomase, na primer od održivih biljnih ulja i ulja za jelo koja se mogu reciklirati. U budućnosti će biti dostupna i obnovljiva goriva koja nisu biljna.
Korišćenjem SAF izbegavaju se fosilne emisije CO2 tokom leta sa konvencionalnim kerozinom. Tokom sagorevanja u motoru se oslobađa samo CO2 koji je prethodno uklonjen iz atmosfere, na primer tokom rasta biljaka.
SAF je, kako su rekle kompanije, “prva stvarna alternativa fosilnom vazdušnom gorivu i ključ klimatskog, CO2-neutralnog vazdušnog saobraćaja”.

izvor@foto: aircargonews

Pročitajte i...