Lučki operateri upozoravaju da će globalna kriza u lancu snabdevanja potrajati

Predsedavajući i izvršni direktor DP World-a u Dubaiju, Sultan Ahmed Bin Sulayem, očekuje da će trenutna uska grla u globalnom lancu snabdijevanja potrajati do 2023. godine, a na vidiku su veći troškovi isporuke robe. Lučki operateri širom sveta kažu da se lanci snabdevanja bore da drže korak sa potražnjom usred poremećaja zbog pandemije, zaključavanja i karantina.

Sulayemov DP World jedan je od najvećih lučkih i kargo operatera na svetu, sa čvorištima na mnogim kontinentima. Prema njegovim rečima, proizvođači kasne „čak tri godine“, a u Kina je izvor problema. Najveća svetska brodarska kompanija, A.P. Moller-Maersk, takođe je primetila da bi uska grla mogla trajati duže nego što se očekivalo.

Ovo je usledilo nakon prošlonedeljnih događaja, u kojima su mnoge industrijske grupe koje predstavljaju vozače kamiona, špediterske i avio-kompanije izdale upozorenja u kojima se kaže da vlade moraju poboljšati slobodu kretanja u vezi sa trgovinom. Tada je navedeno da bi do “globalnog kolapsa transportnog sistema” moglo doći zbog naprezanja radnika.

*izvor: allthingssupplychain.com foto: unsplash.com

Pročitajte i...