„Loše gorivo“ locirano kao uzrok kvara kontejnerskog broda kompanije MSC

Kontejnerski brod dužine 366 metara, koji pripada MSC Mediteranskoj brodskoj kompaniji, pokvario se u Tihom okeanu, nakon prijave problema kvaliteta goriva.„Brod se sada vuče za Japan“, potvrdio je MSC u svom saopštenju za svoje kupce.

MSC izveštava da je MSC Ariene, koji je raspoređen u njihovoj službi Pearl, „morao da se zaustavi na moru“ 2. aprila zbog problema sa motorom koji se odnosio na „loš kvalitet goriva“, dok je brod bio na putu iz Ksiamena u Kini za Los Angeles u Kaliforniji. Brod je preusmeren na popravku u Vakajamu u Japanu. Maersk, MSC-ov partner u savezu 2M, izveštava da je tegljač sa rezervnim delovima stigao do plovila i da ga upravo vuče prema Vakajami, gde se očekuje da stigne u toku današnjeg dana.

MSC Ariane, kapaciteta 13.000 TEU, izgrađena je 2012. godine i registrovana je u Panami. Očekivalo se da će plovilo pristati u Los Anđelesu 24. aprila, međutim, sada se očekuje prilagođavanje rasporeda zbog popravaka i zagušenja u lučkom kompleksu San Pedro Bay, domu vodećih američkih kontejnerskih luka Los Angeles i Long Beach.

Incident se dogodio samo nekoliko nedelja nakon što se Maersk Eureka takođe pokvarila i bila na putu u Tihom okeanu. U tom incidentu, Maersk je izvestio da je brod 12. marta bio primoran da ugasi svoj glavni motor kako bi zamenio oštećenu pumpu za gorivo dok je bio na putu za Long Beach. Iako je brod u početku mogao da nastavi putovanje, glavni motor je ponovo morao da se ugasi 14. marta, ostavljajući brod dugačak 366 metara u severnom Pacifiku, približno 650 milja od holandske luke na Aljasci.

Tegljač sa rezervnim delovima i inženjerski tim na kraju su stigli na brod da pomognu, a Maersk je 31. marta izvestio da su popravke izvršene na moru. Poslednje što je prijavljeno je da je brod prolazio morska ispitivanja pre nego što je nastavio putovanje do Long Beacha, a revidirani raspored dolaska na Long Beach tek treba da bude objavljen.

Ta dva incidenta dodaju rastuću listu problema koji uključuju velike kontejnerske brodove u transpacifičkoj trgovini od kraja prošle godine, koji uglavnom uključuju velike gubitke tereta na moru. Incidenti se javljaju usred neviđenog buma tereta sa pandemijom, koji je postavio sve vrste mesečnih rekorda tereta u američkim lukama na obe obale.

Zabrinutost oko kvaliteta goriva takođe raste, barem od početka 2020. godine, usred novih propisa Međunarodne pomorske organizacije (poznate kao IMO 2020) kojima se globalno ograničava maksimalno dozvoljeni sadržaj sumpora koji se koristi u morskim gorivima, mada je malo slučajeva (ako ih ima?) zvanično povezanih sa ovim promenama. Tranzicija je pozdravljena kao „izuzetno glatka“.

izvor: gcaptain.com

foto: pixabay.com

Pročitajte i...