Logistička operacija Geodisa sa teretnim avionom Antonov AN-124

Geodis je završio kompleksan projekat vazdušnog transporta tereta koji uključuje velike termokompresore koji su uključivali 13 letova tokom sedam dana koristeći Antonov AN-124, najveći teretni avion na svetu.

Logistička operacija tačno na vreme podrazumevala je transport 249 komada prevelikog tereta ukupne težine 776 tona i 4.455 kubnih metara u jugoistočnu Kolumbiju.

Geodis je prvobitno planirao da mobiliše teret u Kartaheni i transportuje ga do krajnjeg odredišta preko mosta La Orkidea u Bojaci, jedine opcije drumskog transporta za teret ove veličine i težine duž rute.

Međutim, kada se most srušio u avgustu prošle godine, Geodis je morao da razvije i izvede alternativno rešenje za transport tereta vazdušnim putem.

„Sa ukupno 13 letova, uključujući duga međunarodna putovanja i 12 domaćih putovanja, ova operacija bez presedana suočila se sa stalnim izazovima koje treba prevazići“, rekao je Karlos Palasios, menadžer direktor Geodisa u Kolumbiji.

„Uprkos složenosti, naš tim u Geodis-u i naši saradnici — uključujući Antonova, kolumbijsko vazduhoplovstvo i pojedinačne aerodrome koji su uključeni — bili su u mogućnosti da se uspešno okupe kako bi se osnovni materijali kretali širom zemlje u kritičnom trenutku za operacije našeg klijenta.

Geodis je identifikovao Antonov AN-124 kao jedinu opciju aviona koja bi bila dovoljno velika da mobiliše teret s obzirom na njegove dodatne dimenzije i karakteristike težine.

Proces planiranja uključivao je obezbeđenje aviona s obzirom na njegovu ograničenu dostupnost usred sukoba između Rusije i Ukrajine i njegovu upotrebu u operacijama humanitarne pomoći.

Špediter je takođe procenio i definisao konkretne aerodrome koji bi ispunjavali tehničke uslove potrebne za manevrisanje ovim tipom aviona, odabravši Barankilju (AOL) na severu zemlje i Apiai (AOD) u centru zemlje.

Pored toga, u Apiai-u, koji je vojna baza kolumbijskih vazdušno-kosmičkih snaga, Geodis je omogućio studiju za određivanje tačnih manevara za sletanje i poletanje, lokaciju aviona kako ne bi prekinula operacije vojne baze, kao i kapacitet snabdevanja gorivom i dostupnost alternativnog objekta tokom zemaljskog vremena.

Teret je pripremljen u Kartaheni i prevezen kopnom u Barankilju pre nego što je prevezen na Antonov AN-124.

Dok Antonov AN-124 ima kapacitet od 100 tona, maksimalna dozvoljena nosivost je bila 65 tona za sletanje u Apiai. Geodis je rekao da je ovo ograničenje dovelo do prilagođavanja planova leta i utovara Antonovom, što je na kraju značilo transport tereta na 12 domaćih letova.

Geodis i Antonov su prilagodili opterećenje kako bi mobilisali 12 odvojenih delova, uključujući uklanjanje sanduka iz delova, postavljanje 12 dodatnih tačaka za vezivanje unutar aviona i uklanjanje stepenica kako bi se najveći komad tereta smestio u avion.

„S obzirom na stalne promene, hitnost vremenskog okvira i osetljivu prirodu tereta, ovaj projekat označava jedno od najvećih dostignuća za naš tim GEODIS u Kolumbiji“, rekao je Palacios.

izvor&foto: aircargonews.net

Pročitajte i...