Kuehne+Nagel i Lufthansa Cargo partner u oblasti PTL avionskog goriva

Kuehne+Nagel i Lufthansa Cargo dogovorili su se o ekskluzivnom partnerstvu za promociju i upotrebu sintetičkog održivog vazdušnog goriva.

Dve kompanije su sklopile partnerstvo za kupovinu 25.000 litara goriva godišnje od onog što će postati prva svetska proizvodna lokacija za sintetičku sirovu naftu u Werlte/Emsland u Nemačkoj u narednih pet godina.

Postrojenje koje će proizvoditi gorivo trebalo bi da počne sa radom u prvom kvartalu sledeće godine.

SAF se može proizvesti na različite načine. Do sada su Kuehne+Nagel i Lufthansa Cargo koristili bio SAF za smanjenje ugljeničnog otiska vazdušnog transporta.

Dok se bio SAF proizvodi od biomase (otpadni proizvodi i sirovine sa niskim sadržajem ugljenika), primarni izvor energije i sirovine za proizvodnju sintetičkih SAF su obnovljiva električna energija, voda i ugljen-dioksid (CO2).

„Sintetički SAF se smatra dugoročnim rešenjem za industriju jer se može proizvoditi bez ograničenja dostupnosti, izbegavajući ograničenja u snabdevanju biomasom, i može smanjiti emisije do 100%“.

Dorothea von Boxberg, izvršna direktorka Lufthansa Cargo -a, rekla je: „Jasno vidimo ključ održivog smanjenja naših emisija u letenju u istraživanju i upotrebi sintetičkih, održivih avio -goriva.“

Yngve Ruud, član upravnog odbora Kuehne+Nagel, odgovoran za vazdušnu logistiku, dodao je: „Već sada, kupci Kuehne+Nagela mogu globalno izbeći emisije ugljenika svojih pošiljki sa našim bio SAF rešenjima. Obezbeđujući prvu proizvodnju energije na tečno gorivo zajedno sa Lufthansa Cargo-om, šaljemo snažnu poruku posvećenosti i saradnje, pozivajući naše kolege iz industrije i kupce da nam se pridruže u stvaranju ekonomije niske emisije ugljenika budućnosti već danas.”

Neprofitna grupa Atmosfair razvija industrijsko postrojenje za proizvodnju sintetičke sirove nafte. Ova sirova nafta se zatim prerađuje u gotovo gorivo mlaznog aviona A1 u rafineriji Heide severno od Hamburga.

Redovno poslovanje Atmosfair planira za prvi kvartal 2022.

Sintetička goriva još nisu proizvedena industrijski i dostupna su samo u laboratorijskim količinama.

izvor&foto: aircargonews.net

Pročitajte i...