Korona “zaključala” aerodrom u Šangaju za teretni transport

Izbijanje Covid-19 u skladištu na međunarodnom aerodromu Pudong u Šangaju, dovelo je do toga da teretni avioni ostaju prizemljeni, čime je zaustavljena većina teretnih aktivnosti.

Nekoliko radnika aerodroma nedavno je bilo pozitivno na Covid-19, što je dovelo do obustave usluga i nedostatka radne snage na najvećem kineskom teretnom aerodromu. Otkazani letovi i poremećen proces carinjenja, direktno utiču na veće cene avio prevoza i ujedno dodatno opterećuju globalne lance snabdevanja.

Sveobuhvatno govoreći, pandemija je usporila teretne operacije, pri čemu je brzina prevoza, počev od kretanja na samim aerodromima, značajno smanjena, dok potrebne aerodromske kontrole i obrade tereta dodatno usporavaju strogi pregledi. Stroga pravila karantina koje je uvela Kina dodatni su izazov, jer se aerodrom mora nositi sa smanjenom radnom snagom.

Međunarodna teretna kompanija SEKO Logistics, objavila je da se svi teretni letovi na kineskom aerodromu otkazuju do daljnjeg, prihvatajući samo terete iz putničkih aviona.

Avio-kompanije i špediterske kompanije žure da preusmere isporuke na druga mesta, a razmatraju se i drugi načini, poput pošiljke trajektom. Među pogođenima je i Etihad Cargo koji je morao da preusmeri svoju robu i dovrši isporuku drumom.

*izvor: allthingssupplychain.com; foto: pixabay.com

Pročitajte i...