Kompanija Maersk isporučila poslednju pošiljku tereta u ruskoj luci

Kompanija Maersk, koja je odlučila da se potpuno povuče iz Rusije, izvela je poslednju kargo operaciju u ruskoj luci u ponedeljak, ali još uvek ima 20.000 kontejnera u Rusiji.

Maersk je u martu saopštio da će prodati svu svoju imovinu u Rusiji, uključujući 30,75% udela u ruskom lučkom operateru Global Ports Investments, čiji su akcionari ruska državna nuklearna kompanija Rosatom i ruski biznismen Sergej Šiskarev.

Maersk, koji se često smatra barometrom za globalnu trgovinu, rekao je da su porast potražnje potrošača, zagušenja u velikim lukama u vezi sa pandemijom i nedavno zatvaranje vazdušnog prostora nakon ruske invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara usporili isporuke kontejnera i izazvali nagli porast u vozarinama.

Nove mere zatvaranja zbog COVID-19 u Kini su povećale pritisak na ionako napeto tržište tereta.

„Dalji izazovi proizilaze iz tekućih blokada COVID-19 u Kini, i dok je uticaj u prvom kvartalu ograničen, može pogoršati okruženje zagušenja u narednim kvartalima kako se situacija bude razvijala“, navodi kompanija u svojoj izjavi o zaradi za prvi kvartal.

U kompaniji su potvrdili optimistične brojke za prvi kvartal objavljene prošle nedelje, kao i svoju prognozu da će se rast globalne potražnje za kontejnerima ove godine usporiti na između minus 1% i plus 1%, u poređenju sa prethodnim očekivanjima rasta od 2%-4%.

Jedan od najvećih svetskih kontejnerskih špeditera sa tržišnim udelom od oko 17%, Maersk je takođe rekao da, iako su potrošači tokom pandemije trošili više na robu nego na usluge kao što su restorani i putovanja, to se menja.

„Smanjeni uticaj pandemije COVID-19 trebalo bi da podrži globalnu ekonomiju, ali će se struktura potrošnje verovatno rebalansirati prema uslugama, a nagli rast cena nekih dobara može navesti potrošače da prilagode svoje planove potrošnje“, saopštila je kompanija.

izvor&foto: marinelink.com

Pročitajte i...