Ko je svetski lider u brodogradnji, Kina ili Južna Koreja?

Ko prednjači u borbi za vodeću brodograditeljsku državu u svetu? I Kina i Južna Koreja tvrde da imaju vođstvo u brodogradnji.

U žestoko osporavanim sukobima između Kine i Južne Koreje, zvaničnici obe zemlje navode svoje najnovije podatke da, kako kažu, dobijaju najveći broj narudžbina, dok se novi bum narudžbi nastavlja u mnogim delovima pomorske industrije.

Kineski zvaničnici predstavili su performanse svoje brodogradnje u prvih šest meseci 2021. godine, rekavši da su primili polovinu svih narudžbi prijavljenih u tom periodu.

Priznajući da su njihovi kineski rivali rezervisali više narudžbina za prvi deo godine, Južna Koreja ističe da su bili u prednosti u poslednja tri meseca, dok su njihovi vodeći brodograditelji istakli svoj uspeh u ispunjenju ili nadmašivanju godišnjih prognoza.

Prema podacima koje je objavilo Kinesko udruženje nacionalne brodogradnje, nove narudžbe, koje su primila kineska brodogradilišta, činile su više od polovine globalnog udela u prvih šest meseci 2021. godine. Nove narudžbe brodova, koje je Kina najavila, činile su 51 posto globalnog udela, a prosečne mesečne narudžbe dostigle su 6,37 miliona dwt.

Koristeći podatke istraživača globalnog tržišta Clarkson Research Service, Južna Koreja je međutim naglasila da je njeno brodogradilište pobeđivalo Kinu u svakom od poslednja tri meseca u smislu novih narudžbina. Za jul su izvestili da su južnokorejska brodogradilišta rezervisala porudžbine za 24 od 100 brodova ugovorenih u tom periodu.

Brojke od kojih boli glava

Ističući njihovo liderstvo od maja do jula, Clarksonovi podaci takođe pokazuju da je Kina primila najviše porudžbina u prvoj polovini godine. Ukupne narudžbe u tom razdoblju iznosile su 29,7 miliona CGT-a, što je više od tri puta više od narudžbi poslatih u prvoj polovini 2020. godine tokom obustava rada vezanih za COVID.

Kineski brodograditelji zauzeli su prvo mesto sa novim narudžbama u ukupnoj vrednosti od 13,48 miliona CGT -ova, odnosno 474 broda, što predstavlja 45 odsto tržišta. Južnokorejski brodograditelji bili su, međutim, na drugom mjestu sa 42,6 posto tržišta ili 12,76 miliona CGT -a.

Brodograditelji u dve zemlje i dalje će se takmičiti za sve nove narudžbe, a takođe nastoje da se istaknu novim tehnologijama. Vlade obe zemlje obećale su podršku industriji brodogradnje.

*izvor: maritime-executive.com; foto: pixabay.com

Pročitajte i...