Kineska državna brodogradnja: 1,5 milijardi dolara za izgradnju 13 velikih kontejnerskih brodova

Kineska državna brodograđevinska korporacija (CSSC), saopštila je da je iskrcala svoju najveću narudžbinu kontejnerskih brodova „tešku“ preko 1,5 milijardi dolara. CSSC nije obelodanio kupca, ali izveštaji pokazuju da je narudžbu poslala švajcarska kompanija MSC Mediterranean Shipping Company, svetska brodska linija broj dva.

CSSC je rekao da porudžbina obuhvata trinaest novoizgrađenih kontejnerskih brodova kapaciteta po 16.000 TEU. Sedam će graditi Dalian Shipbuilding Industry Group, a šest Guangzhou Shipbuilding International Co., obe podružnice CSSC-a. Svaki brod imaće dužinu od 366 metara i širinu od 51 metara, a biće opremljen glavnim motorom WinGD opremljenim uređajem za pročišćavanje, koji je navodno spreman za LNG.

CSSC je pozdravio porudžbinu kao najveći pojedinačni nalog brodsko kontejnerskih novogradnji u svojoj istoriji i rezultat uspešnog spajanja kineske državne brodograđevinske korporacije (CSSC) i kineske kompanije za brodogradnju (CSIC), koje je završeno krajem 2019. godine.

izvor: gcaptain.com

foto: pixabay.com