Kargo avio-kompanije pozivaju SAD da izbegnu „ekonomsku nesreću“ 5G

Cargo avio-kompanije su među potpisnicima pisma kojim se poziva na hitnu akciju u vezi sa 5G planovima u SAD kako bi se „izbegao značajan operativni poremećaj“ u lancu snabdevanja.

Pismo, koje je trgovinsko udruženje Airlines for America poslalo zainteresovanim stranama u državnim organima, potpisalo je 11 kompanija, uključujući Atlas Air Worldwide, FedEx Express i UPS Airlines.

„Efekti talasa na putničke i teretne operacije, našu radnu snagu i širu ekonomiju su jednostavno neprocenjivi“, upozorava se u pismu. „Svaki prevoznik putnika i tereta će se boriti da dovede ljude, pošiljke, avione i posadu tamo gde treba. Da budemo iskreni, trgovina nacije će se zaustaviti.”

Američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) nedavno je objavila listu od 50 aerodroma koji će imati tampon zone kada bežične kompanije uključe novu uslugu 5G C-banda 19. januara.

Američke telekomunikacione kompanije Verizon i AT&T ranije su odlučile da odlože postavljanje određenih 5G mobilnih mreža zbog zabrinutosti da bi mogle uticati na bezbednost letenja. Američke avio-grupe su takođe upozorile da bi postavljanje određenih 5G mobilnih mreža moglo da dovede do kašnjenja letova i tereta.

U ovom nedavnom pismu, avio-kompanije su zatražile da se 5G implementira „svuda u zemlji osim unutar približno dve milje aerodromskih pista na aerodromima kako je definisala FAA 19. januara“.

U pismu je dalje objašnjeno: „S obzirom na kratak vremenski okvir i neophodnost ove ekonomske katastrofe koja se može potpuno izbeći, s poštovanjem tražimo od vas podršku i preduzimanje svih potrebnih radnji kako bismo osigurali da 5G bude raspoređen, osim kada su kule preblizu aerodromskih pista dok FAA ne može utvrditi kako se to može bezbedno postići bez katastrofalnih poremećaja.”
Pored Atlas Air Worldwide, FedEx Express i UPS Airlines, pismo su potpisali Alaska Air Group, American Airlines, Delta Airlines, Hawaiian Airlines, JetBlue Airvais, Southwest Airlines, United Airlines Holdings i Airlines for America.

Pismo je upućeno direktoru Nacionalnog ekonomskog saveta Brian Deese; Pete Buttigieg, sekretaru za transport; Stephen M. Dickson, administrator u Federalnoj upravi za avijaciju i Jessica Rosenvorcel, predsednica Federalne komisije za komunikacije.

izvor&foto: aircargonews.net

Pročitajte i...