IVECO i Nikola partner isporučuju kamione sa nultom emisijom

Kada se udruže IVECO, jedan od vodećih proizvođača industrijskih vozila i Nikola, sa svojim stručnjacima za električna vozila, i potpišu Memorandum o razumevanju sa Lučkom upravom u Hamburgu (HPA), nema sumnji da se radi o pravom projektu.

A namera projekta je isporuka 25 električnih vozila na baterije, brenda Nikola Tre (BEV), i to direktno u luku tokom 2022. godine.

Planirano je da se ugovor realizuje u dva dela, a prvi uključuje testiranje Nikola Tre BEV-a u luci za transportne i logističke operacije zajedno sa rešenjima za punjenje visokih performansi.

Druga faza će podrazumevati potpunu integraciju BEV-a u lučke operacije, kao i instaliranje infrastrukture za punjenje i podrške uslugama na licu mesta.

Koristeći kamionsku platformu IVECO-WAY sa električnom osovinom, koju je zajednički dizajnirao i proizveo FPT Industrial, kao i Nikolinu naprednu tehnologiju električnih gorivnih ćelija, kombinujući ključne elemente koje obezbeđuje Bosch, ovi kamioni sa nultom emisijom vode do važnih promena u lučkom sektoru, navodi se u izjavi Nikole.

„Hamburg teži ciljevima da postane klimatski prihvatljiviji u kontekstu dugoročne strategije EU da do 2050. godine postane neutralna prema ugljeniku“, rekao je glavni izvršni direktor lučke uprave Hamburg Jens Meier.

„Fokus luke je da postane prvi pokretač u primeni tehničkih inovacija u pilot slučajevima. Vidimo veliku usklađenost između naših zahteva i kamiona koji se grade ovde u Ulmu kako bismo postigli naše ciljeve. ”

Ovo nije prvi put da je luka Hamburg testirala nove tehnologije, u julu 2021. luka je bila domaćin pilot -sistema bespilotnog saobraćaja. Shema je dozvolila da se letovi u područjima sa velikom količinom bespilotnih letelica izvode u koordinaciji sa vazdušnim saobraćajem sa posadom.

*izvor: porttechnology.org; foto: pixabay.com

Pročitajte i...