Italija: Eni i Rina potpisali pakt o zelenim gorivima

Italijanska energetska kompanija Eni i sunarodnička, ali i multinacionalna, kompanija za klasifikaciju brodova Rina, udružili su snage da ubrzaju primenu zelenih goriva kao deo energetske tranzicije i dekarbonizacije pomorskog saobraćaja.

Dogovor će se fokusirati na upotrebu biogoriva hidrogenizovanog biljnog ulja (HVO) koje proizvodi Eni, kao i na niskougljenične energetske nosače kao što su plavi ili zeleni vodonik i amonijak.

Saradnja će takođe razmotriti razvoj inicijativa za logistiku i lanac vrednosti novih energenata, kao i usvajanje verifikovanih metodologija za taksonometrijski proračun pozitivnih uticaja na životnu sredinu koje bi oni stvorili.

Eni i Rina su rekli da će takođe razmotriti izvođenje testova i pilot projekata za hvatanje CO2 na brodovima.

Ugo Salerno, predsednik i izvršni direktor Rine, rekao je da: „Saradnja između kompanija je put napred ka zajedničkom cilju dekarbonizacije industrije i transporta. Deleći znanje i iskustvo sa Eni-jem, doprinećemo razvoju inovativnih modela snabdevanja energijom. Naša saradnja će početi fokusiranjem na pomorski sektor, raznoliku industriju koju je teško umanjiti, koja može da se oslanja na inicijative koje su već usvojili drugi industrijski segmenti za dekarbonizaciju operacija.

„Istražujemo višestruka rešenja“, rekao je Đuzepe Riči, glavni operativni direktor za Energi Evolution u Eni, dodajući: „Zahvaljujući ovom sporazumu, imaćemo priliku da ih proučavamo i razvijamo u kratkom, srednjem i dugoročnom periodu, sa ciljem da se pomorski transport učini održivijim i zadovolji potrebe brodovlasnika i logističkih operatera.”

*izvor: splash247.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...