ICS i SCA potpisali su značajan sporazum za unapređenje saradnje

Međunarodna brodska komora (ICS) i egipatska uprava za Suecki kanal (SCA) potpisali su Memorandum o razumevanju (MOU) koji pokriva ključna pitanja koja utiču na međunarodne vlasnike brodova i operacije Sueckog kanala.

Dugogodišnja obaveza, potpisana tokom sastanka u sedištu SCA, povećaće razmenu informacija i pregovore o kretanju globalne trgovine kroz kanal. To će otvoriti komunikaciju o dugoročnim strategijama za određivanje cena putarine, zaštitu životne sredine i dekarbonizaciju.

Ovaj memorandum predstavlja formalizaciju dijaloga između ICS-a i SCA. Organizacije se nadaju da će to dovesti do dubinske saradnje na operativnim i strukturnim politikama kanala, bezbednosti i bezbednosti tranzitnih plovila i poboljšanju usluga pilotaže, vuče i popravke.

Sporazum je usledio nakon perioda bliske saradnje između dve organizacije, koje su bile u redovnom kontaktu zbog pandemije Covid-19, i tokom perioda blokade kada se brod Ever Given nasukao u Sueckom kanalu.

Egipat se sve više pozicionira kao ključna figura u dekarbonizaciji sektora pomorstva, a zemlja će biti domaćin COP27 ovog novembra. Pomorska delegacija koju predvodi ICS trebalo bi da se vrati u Egipat na samit UN o klimi kako bi nastavio smislen dijalog o prelasku brodarstva na nulti neto.

Admiral Osama Mounier Mohamed Rabie, predsednik i generalni direktor SCA, primetio je:

„Usvajamo ambicioznu viziju da ojačamo ključnu ulogu Uprave Sueckog kanala usred međunarodne zajednice pomorske plovidbe, a dobrobit naših klijenata je naš glavni prioritet.“

Esben Poulsson, predsednik ICS-a, prokomentarisao je:

„ICS ima blisku vezu sa upravom Sueckog kanala skoro jedan vek. Zahvaljujemo se Upravi na gostoprimstvu i radujemo se izgradnji našeg čvrstog odnosa. Pomorska industrija je na prekretnici jer ozbiljno počinjemo našu tranziciju ka obnovljivoj budućnosti. Razgovori koje smo vodili ove nedelje ostavljaju mi veliko poverenje da će Egipat biti jedan od lidera zelene tranzicije industrije, oslanjajući se na svoju poziciju u srcu pomorskog sveta.

Ovo je bio prvi lični sastanak ICS-a i SCA od jula 2015. Prethodna poseta bila je fokusirana na proširenje južnog kanala i pregled sistema izgradnje dualnog kanala, koji je u međuvremenu završen.

izvor&foto: ecgassociation.eu

Pročitajte i...