Iberia preobratila putnički Airbus A330 u teretni da bi se prilagodila tržištu

Prvi avion Airbus A330 koji je Iberia preobratila u teretni, stigao je u Los Angeles iz Madrida. U prvim mesecima pandemije Covid-19, letačke operacije Iberije bile su gotovo isključivo ograničene na letove za repatrijaciju i letove koji su nosili hitne medicinske potrepštine. Ovo iskustvo pripremilo je Iberiju da se prilagodi novoj tržišnoj situaciji i iskoristi ovu priliku.

Šef prodaje Iberije Maria Jesus Lopez Solas rekla je: „Očekujemo porast potražnje za avionskim prevozom u narednim mesecima i ovo je prilika koju bismo trebali pokušati iskoristiti. U današnjim okolnostima moramo se prilagoditi bolje nego ikad zahtevima tržišta, a ova operacija će pomoći da diverzifikujemo tokove prihoda, a da naše osoblje ostane aktivno. “

IAG Cargo, teretni odsek International Airlines Group (IAG), opsluživaće ove letove. Na početku pandemije IAG Cargo je brzo razvio prilagođena rešenja za svoje potrebe za prevozom tereta. Sa širokom mrežom, IAG Cargo nudi svoje usluge sa više od 500 aviona, na više od 350 destinacija.

Ovaj prvi Airbus A330/300 preuređen u teretni već je bio na inspekciji u hangaru za održavanje Iberije u La Munoza u Madridu, gde su uklonjena sva ekonomična, premium ekonomska sedišta i ostatak posade zajedno sa odvojenim pločama. Tepih je ponovo postavljen svetlima koja pokazuju 33 tovarna položaja. Teret će se držati na mestu mrežom pričvršćenom za podne šine na kojima su sedišta bila usidrena. Ova konfiguracija daje dodatnu nosivost do 105 m3 ili 18.000 kg. tereta.
Ovu konverziju kabine izveo je Iberia MRO, koji se može pohvaliti dugogodišnjim iskustvom u operacijama naknadne ugradnje aviona i menjanju konfiguracije kabine. Oni su sledili Airbus-ove smernice, a preuređenje kabine odobrila je španska Agencija za vazdušnu sigurnost, AESA.

izvor@foto: worldairlinenews