Hrvatska: ICTSI čvorište obara rekord uprkos pandemiji COVID-19

Jadranski izlazni kontejnerski terminal (AGCT) u luci Rijeka u Hrvatskoj, obradio je 300.000 TEU u 2020. godini i postavio novi godišnji rekord u rukovanju kontejnerima, prema Međunarodnom kontejnerskom terminalskom servisu Inc. (ICTSI). Iz hrvatskog terminalskog operatera istakli su da je prekretnica postignuta uprkos značajnim izazovima pandemije COVID-19. Obim na terminalu je porastao za 12% u 2020. godini nakon rasta od 20% u 2019. godini – tome je najviše doprinelo povećanje železničkog saobraćaja od 30%.

Uspešnim razvojem novog intermodalnog dvorišta, uključujući puštanje u rad dva RMG-a i novi ranžirni tunel, terminal je značajno povećao železnički kapacitet.

Emmanuel Papagiannakis, izvršni direktor AGCT-a, komentariše: „Iako smo se tradicionalno uglavnom fokusirali na lokalno tržište sa odabranim uslugama susednim zemljama, pouzdan intermodalni proizvod doveo je do novih železničkih usluga za Centralnu i Istočnu Evropu, što je povećalo mogućnosti za brodare, što je dovelo do većih količina.

Sa 70% količine koja sada dolazi izvan hrvatskog tržišta i iz Istočne i Srednje Evrope, AGCT će nastaviti razvijati lučku i intermodalnu ponudu.

300.000-iti TEU bio je izvozni kontejner, koji je vozom stizao redovnim železničkim linijama iz Srednje Evrope i besprekorno je ukrcan na plovilo raspoređeno na jednoj od direktnih okeanskih usluga koje povezuju Severni Jadran sa Dalekim Istokom.

Papagiannakis je dodao, „Želeli bismo da zahvalimo svim našim kupcima i železničkim partnerima na podršci, našim zaposlenima na posvećenosti i ostalim zainteresovanim stranama na njihovom doprinosu koji je doneo ovaj ponosan trenutak za AGCT i Rijeku.

izvor: porttechnology.org

Foto di Ivan Vuksa da Pixabay