HMM lansira novu mega-brodsku flotu

HMM je saopštio da je prvi brod-kontejner, u njihovoj novoj mega-brodskoj floti, započeo prvo putovanje iz luke Busan u Južnoj Koreji.

Poznati prevoznik je izjavio da je HMM Nuri raspoređen na ruti Dalekoistočna Evropa 4 (FE4) u skladu sa planom proizvoda Alijanse (THE Alliance). Mega-brod, sa nominalnim kapacitetom od 16.010 TEU i još 1.200 priključaka za hladnjače, ima sledeću rotacionu rutu: Busan, Šangaj, Ningbo, Jantijan, Singapur, Suecki kanal, Roterdam, Hamburg, Antverpen, Sautempton, Suecki kanal, Jantijan, Hongkong, Šangaj i Busan

HMM očekuje da će poboljšati svoje ekološke sposobnosti dodavanjem novih osam kontejnerskih brodova od 16.000 TEU. Svaki brod je opremljen sistemom za pročišćavanje, po principu otvorene petlje, ugrađenim u hibrid tehnologiju, a primenjena je i tehnologija selektivne katalitičke redukcije za smanjenje emisije NOx za 80% ili više u poređenju sa industrijskim prosekom.

Otisak ugljenika po brodu takođe se može smanjiti za 52% uz veću energetsku efikasnost, omogućavajući HMM-u da ubrza put ka dekarbonizaciji.

Pored toga, HMM Nuri i njenih sedam sestrinskih brodova usvojili su čitav niz modernih sistema za osiguranje kontejnera kako bi poboljšali operativnu sigurnost.

Mostovi za vezivanje posebno su dizajnirani kao struktura otporna na vetar koja osigurava pouzdano osiguranje kontejnera od jakog vetra.

Najnovije pametno brodsko rešenje jedna je od izvanrednih karakteristika plovila. Svi operativni podaci će se prenositi HMM-ovom Centru za kontrolu flote u realnom vremenu kako bi imali potpunu vidljivost nad brodovima.

HMM očekuje da ojača svoju konkurentnost usluga sa ukupno dvadeset visoko efikasnih mega plovila, uključujući dvanaest najvećih svetskih kontejnerskih brodova od 24.000 TEU nabavljenih prošle godine. HMM planira da proširi svoj kapacitet na oko milion TEU do 2022. godine.

izvor: porttechnology.org;

foto: pixabay.com