„HMM HAMBURG“ ostvaruje svoj prvi poziv u Hamburgu

Sa prvim pozivom „HMM HAMBURG-a“, još jedan brod takozvane „klase Megamax-24“ krenuo je sinoć prema luci Hamburg. „HMM HAMBURG“ je jedan od 12 novih kontejnerskih brodova južnokorejske kompanije za linijski brodski transport HMM (poznatije od ranije kao Hyundai Merchant Marine). Očekuje se da će mega-nosač pristati na kontejnerskom terminalu HHLA Burchardkai do 3. septembra 2020. godine.

„Izuzetno smo zadovoljni što smo prvi put mogli da poželimo dobrodošlicu „HMM HAMBURG-u“ u našu luku. Svi članovi podružnice HMM-a u Hamburgu, koja postoji skoro 30 godina, posebno su ponosni na ovaj prvi poziv. Ovo simbolično imenovanje pokazuje posebnu vezu između Južne Koreje i Slobodnog i hanzetičkog grada Hamburga“, kaže James Kim, generalni direktor HMM (Nemačka) GmbH & Co. KG iz Hamburga

Sa kapacitetom za smeštaj kontejnera od 23.964 TEU (standardni kontejner od 20 stopa), „HMM HAMBURG“ i njegovi sestrinski brodovi najveći su kontejnerski brodovi na svetu. Divovsko plovilo dugačko je 400 metara i široko 61 metar, a iznad i ispod palube može se smestiti 12 kontejnera, kao i 24 reda kontejnera preko broda.

„HMM HAMBURG“ raspoređen je na FE-3 servisu Alijanse između Azije i Evrope i pozivaće se u luku Hamburg četiri puta godišnje. Brodski savez THE Alliance čine brodske kompanije Hapag-Lloyd, Ocean Network Express (ONE), Yang Ming i HMM.

„Naravno da smo veoma zadovoljni što je jedan od najvećih kontejnerskih brodova na svetu dobio ime po luci Hamburg i što smo mogli da pozdravimo HMM HAMBURG u Hamburgu. Sa prilagođavanjem plovnog puta Elbe, koje će uskoro biti završeno, pristup velikim brodovima biće mnogo lakši u budućnosti“, kaže Axel Mattern, izvršni direktor luke Hamburg za marketing.

Luka Hamburg povezana je sa Južnom Korejom preko osam uslužnih linija – tri kontejnerskih i pet višenamenskih. Prošle godine je između ovog hanzeatskog grada i južnokorejskih luka Busan i Masan prevezeno 255.000 TEU. Južna Koreja je već dugi niz godina jedan od najvažnijih trgovinskih partnera u Hamburgu.

izvor: eurologport.eu

foto: Image by Karsten Bergmann from Pixabay

Pročitajte i...