HHLA širi posao na Jadran

Nemačka kompanija HHLA (Hamburg Hafen und Logistik AG) postaće većinski vlasnik Piattaforma Logistica Trieste do kraja godine. (PLT)
To stoji u sporazumu koji je HHLA zaključila krajem septembra sa vlasnicima PLT-a, špediterskom kompanijom Francesco Parisi iz Trsta i građevinskom kompanijom Icop iz Bolonje. Otkup udela poklapa se sa završetkom izgradnje 12 ha velike površine u južnom delu luke Trst, čije je otvaranje održano samo dan nakon potpisivanja sporazuma o prenosu vlasništva. Očekuje se da će se područje početi koristiti u prvom kvartalu sledeće godine, a koristiće se za pretovar opšte robe (kapacitet 700.000 tona), kontejnera (kapacitet 300.000 TEU) i RORO jedinica (kapacitet 90.000 jedinica). 2016. PLT je takođe preuzeo susedni drveni terminal, t. i. Scalo Legnami, i tako stekao 30-godišnju koncesiju za upravljanje ovim terminalom. To znači da će i HHLA imati koristi od ovog dela luke, odnosno zajedno sa novoizgrađenim površinama od 24 ha.
U budućnosti će biti moguće integrisati ove prostore sa prostorom koji je donedavno koristila železara Škedenj i čija se sanacija planira u narednih pet godina. Prostornim planom luke Trst za drugi kontejnerski terminal predviđena je i izgradnja VIII. pristaništa

Javno društvo sa ograničenom odgovornošću HHLA, sa sedištem u Hamburgu, u pretežnom je vlasništvu (68,4%) grada Hamburga. Upravlja sa pet kontejnerskih terminala, tri u luci Hamburg (Altenverder, Burchardkai i Tollerort) i jednim terminalom u Odesi (Ukrajina) i jednim terminalom u Talinu (Estonija). U kompaniji je zapošljeno 6.300 ljudi. Prošle godine su obradili 7,6 miliona TEU i ostvarili oko 1.350 miliona evra prihoda.

izvor: časopis Luke Koper 10/2020.

foto: icop.it

Pročitajte i...