Hapag-Lloyd modernizuje flotu

Nemačka kompanija za transport kontejnera Hapag-Lloyd započela je masivni program nadogradnje flote u nastojanju da smanji emisiju CO2 flote. Program će obuhvatiti više od 150 brodova kompanije u narednih pet godina.

Kako je saopšteno, obim ulaganja u program nadogradnje flote biće u trocifrenom milionskom rasponu.

Zajedno sa narudžbom od 2 milijarde evra (2 milijarde dolara) za dvanaest LNG brodova postavljenom pre dve godine, ova velika mera pokazuje da Hapag-Lloyd rigorozno ulaže u održive brodske operacije na duži rok.

„Da bismo to uradili, ulažemo u nove brodove otporne na budućnost dok se istovremeno fokusiramo na to da našu postojeću flotu prilagodimo budućnosti. Program nadogradnje voznog parka će povećati energetsku efikasnost cele flote. Cilj nam je da budemo klimatski neutralni do 2045. Da bismo postigli ovaj cilj, postavili smo sebi privremeni cilj smanjenja intenziteta CO2 naših brodova za 30 procenata već do 2030. godine,“ izjavio je Maksimilijan Rokopf, izvršni direktor kompanije Hapag-Lloyd AG.

Sa utovarom prvog retrofitnog propelera u luci Hamburg, Hapag-Lloyd je pokrenuo sveobuhvatan program sa ciljem tehničke modernizacije postojeće flote.

Propeler, koji je nemački proizvođač MMG optimizovao za energetsku efikasnost, biće instaliran na Hapag-Lloyd-ovom Ningbo Express-u od 7.500 TEU u Dubaiju u septembru.

Kao rezultat, brod štedi između 10 i 13 procenata goriva i emisije CO², u zavisnosti od uslova plovidbe.

Ukupno se planira opremanje najmanje 86 brodova novim i efikasnijim propelerima. U isto vreme, 36 plovila će dobiti novi, lukovičasti luk sa optimizovanim protokom.

Tokom planiranog boravka na suvom pristaništu, premaz boje protiv obrastanja koji smanjuje otpor će se takođe naneti na sva plovila na delu spoljašnjeg trupa ispod vodene linije.

Većina mera biće sprovedena do 2025. godine i daće značajan doprinos pomoći kompaniji da postigne svoje klimatske ciljeve.

Sa flotom od 253 kontejnerska broda i ukupnim transportnim kapacitetom od 1,8 miliona TEU, Hapag-Lloyd je peta najveća kompanija za linijski transport na svetu.

izvor&foto: offshore-energy.biz

Pročitajte i...