Godinu dana nakon fijaska na Sueckom kanalu, Evergreen ponovo nema sreće

Godinu dana nakon što se džinovski kontejnerski brod zaglavio u Sueckom kanalu, i skoro nedelju dana, ali i mesecima kasnije, poremetio globalnu trgovinu, još jedan brod kompanije Evergreen marine nasukao se, ovog puta, u blizini glavnog grada SAD.

Brod Ever Forward, pod zastavom Hong Konga, ostao je nasukan nakon što je u nedelju uveče isplovio iz luke Baltimor Seagirt Terminal, prema podacima mapiranja koje je objavio Bloomberg. Brod dužine 334 metra (1.096 stopa) bio je na putu za Norfolk, u državi Virdžinija, kada se zaglavio u zalivu Chesapeake.

„Prizemljenje broda ne sprečava druge brodove da pređu u luku Baltimor“, rekao je izvršni direktor lučke administracije Merilenda Vilijam P. Dojl u saopštenju. „Od sinoć su u toku napori i pokušaji za oslobođenje broda, koji će se nastaviti i danas. Obalska straža prati situaciju.”

Evergreen je organizovao ronioce da pregledaju plovilo u potrazi za bilo kakvim oštećenjima. Kompanija učestvuje u koordinisanim naporima da se brod što pre ponovo vrati na vodu, saopštili su u Evergreen-u u tekstualnoj poruci u utorak. Istraga o uzroku prizemljenja je u toku, dodala je kompanija.

Prošle godine, 400 metara dug Ever Given, čarterski brod Evergreen-a, koji je duži od Ajfelove kule i težak 220.000 tona, zaglavio se u Sueckom kanalu na šest dana. Plovilo i njegovih 17.600 kontejnera blokirali su kanal u oba smera, što je rezultiralo zaostatkom od više od 400 brodova, čiji je prevoz odložen zbog ovog incidenta.

*izvor: supplychainbrain.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...