Globalni uticaj rata u Ukrajini na pomorsku trgovinu

Prema Konferenciji Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju, pomorska industrija je zabeležila povećanje globalne potražnje za plovilima i troškova dostave.

Infrastruktura i usluge pomorskog saobraćaja su pod pritiskom zbog potrebe za alternativnim trgovačkim putevima za ukrajinsku i rusku robu. Kao rezultat toga, ton globalnog trgovinskog i transportnog okruženja karakteriše neizvesnost.

Konferencija Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju (UNCTAD) priznaje poremećaj regionalne logistike, zaustavljen rad luka u Ukrajini, uništenje infrastrukture, trgovinska ograničenja, povećane troškove osiguranja i veće cene goriva kao uzroke problema u regionu Crnog mora.

Jan Hofman, šef ogranka trgovinske logistike u UNCTAD-u, kaže: „Rat u Ukrajini ponovo impresivno pokazuje koliko je brodarstvo globalizovano: promene u potražnji u jednom delu sveta dovode do promena u cenama i raspoređivanja flote u mnogim drugim delovima sveta. svet. Ono što smatram najzanimljivijim od naših otkrića je da je skoro polovina povećanja globalnih cena hrane posledica većih troškova isporuke. A oni su veći zato što roba mora da putuje na veće udaljenosti, odnosno imamo više tonskih milja, ali i zato što svaka tonska milja je sada ekspanzivnija, zbog nedostatka globalnog kapaciteta za otpremu.“

U 2020. su cene žitarica i troškovi isporuke već rasli, a sukob u Ukrajini je ubrzao ovaj trend. Prema UNCTAD-u, između februara i maja 2022. godine cena prevoza suve rasute robe je porasla za oko 60%.

Oko 36 zemalja uvozi preko 50% pšenice iz Ruske Federacije i Ukrajine, a očekuje se da će globalni morski izvoz žitarica ove godine opasti za 3,8%, dok će globalne isporuke đubriva pasti za 7%. Crnomorske luke obično čine preko 90% ukrajinskih prekomorskih pošiljki žitarica, nedeljni pozivi u luke su pali sa 60 na skoro nulu u Ukrajini.

Primećeno je da su kapaciteti za skladištenje žita usredsređeni na žetve od 2021. godine. Ako se nova letina ne može uskladištiti, biće šteta koja bi izazvala više problema u vezi sa nestašicom hrane. Bezbedan pristup poljima i metodama proizvodnje i transporta za ukrajinske farmere i proizvođače je važan.

Kako sada, teret za Rusku Federaciju i Ukrajinu se čuva u drugim lukama, uključujući Hamburg u Nemačkoj; Roterdam, Holandija; Konstanca, Rumunija, i Istanbul, Turska.

„Za dugoročni rast pomorske trgovine, potreban nam je pre svega predvidljiv multilateralni okvir, kako bi investitori mogli da planiraju buduće propise, cene goriva i ugljenika“, kaže Hofman.

UNCTAD preporučuje reintegraciju ukrajinske proizvodnje hrane, hrane i đubriva koje proizvodi Ruska Federacija na svetska tržišta, uz otvaranje ukrajinskih luka za međunarodne otpreme za ukrajinsko žito. Smanjenje troškova transakcije takođe će biti važno zajedno sa saradnjom između država zastave plovila, država luka i industrije.

Predloženo je da će fokus na tranzit i kretanje transportnih radnika takođe pomoći situaciji pored ulaganja u transportne usluge. UNCTAD takođe podstiče pružanje podrške zemljama u razvoju uz finansijsku i tehničku pomoć u smislu olakšavanja transporta i trgovine.

U kombinaciji sa uticajem COVID-19, zagušenja, inflacije i energetske tranzicije, rat i povezani veći rizici nažalost dovode do dodatne neizvesnosti za prevoznike. A neizvesnost je uvek neprijatelj investicija. Iako bi nam bilo potrebno više i novijih energetski efikasnih brodova, u stvarnosti će brodovlasnici i finansijeri sada zahtevati veći povraćaj ulaganja nego ranije, odnosno odlagati investicije. Srednjoročne i dugoročne implikacije su veće vozarine nego što bismo ih imali bez rata.

izvor&foto: ship-technology.com

Pročitajte i...