Garmin očekuje „skoro“ odobrenje EASA za G5000

Regulatorno odobrenje Agencije za bezbednost u vazduhoplovstvu Evropske unije (EASA) za pilotsku kabinu G5000 za Cessna Citation Excel i XLS je „neminovno“, prema saopštenju Garmina od 11. oktobra.

EASA-ino odobrenje će evropskim operaterima Cessna Citation Excel i XLS omogućiti pristup performansama lokalizatora sa vertikalnim navođenjem (LPV) i mogućnostima budućeg sistema vazdušne navigacije (FANS) 1/A. Instalacija G5000 na Citation Excel/XLS uključuje potpuno digitalni sistem automatske kontrole leta (AFCS) i režim hitnog spuštanja (EDM) koji može da omogući autopilot u slučaju gubitka pritiska u avionu.

„Radeći zajedno sa EASA-om, oduševljeni smo što donosimo ovo kompletno rešenje pilotske kabine na evropsko tržište i dalje širimo program nadogradnje G5000 za Citation Excel i Citation XLS flotu“, rekao je Carl Volf, Garminov potpredsednik prodaje i marketinga.

U martu 2021. kompanija je takođe uvela podršku za budući sistem vazdušne navigacije (FANS-1/A+) i sistem za adresiranje i izveštavanje u vazduhoplovnim komunikacijama (ACARS). Sa tom nadogradnjom, European Citation Excel/XLS će biti opremljen avionikom koja je odobrena za letenje prema novim ažuriranim zahtevima za rad u vazdušnom prostoru Severnoatlantskog sistema pruga (NATS).

Više od 100 Excel i XLS aviona je nadograđeno ili posvećeno nadogradnji svoje kokpit na G5000, navodi Garmin’s Wolf.

izvor&foto: aviationtoday.com

Pročitajte i...