Finnlines dobija isporuku 1. od 2 hibridna ro-pax plovila

Finnsirius, prvi u nizu od dva teretno-putnička (ro-pax) broda, koje je naručio Finnlines, isporučen je operateru trajekta u brodogradilištu China Merchants Jinling u Veihaiju (Kina).

U saopštenju za javnost, Finnlines je potvrdio da će plovilo početi sa radom na ruti Naantali–Langnas–Kapellskar u septembru ove godine.

Očekuje se da će drugi brod, Finncanopus, biti isporučen do kraja 2023. godine. Ova dva broda su najveća ro-pax plovila u floti Finnlines.

Kapacitet tereta će se povećati za skoro 24 odsto na 5.200 metara, a kapacitet putnika će se udvostručiti sa današnjih 554 na 1.100.

Komentarišući vesti, Tom Pippingskold, predsednik i izvršni direktor Finnlinesa, rekao je:

„Program zelene novogradnje kompanije Finnlines je bila ogromna investicija koja će koristiti našim klijentima u teretnom transportu i privatnim putnicima. Ova hibridna ro-pax plovila nisu samo najveća u floti kompanije do sada, već prevoze teret na održiviji način. Na primer, plovila su opremljena ogromnim baterijama velike snage i napajanjem na kopnu kako bi imala nultu emisiju dok su u luci. Pored toga, lučke operacije će takođe biti efikasnije sa automatskim privezom.”

Tom Pippingskold je dodao:

„Neometan teretni saobraćaj u Baltičkom moru je okosnica privreda regiona i nacionalne bezbednosti snabdevanja. Na primer, oko 90 procenata finskog i švedskog izvoza i uvoza se prevozi brodskim rutama. Finnlines kombinuje teretni sa putničkim saobraćajem na ovoj ruti Naantali–Langnas–Kapellskar, i stoga će naša investicija ojačati usluge za naše klijente u teretnom prometu, kao i za naše putnike.

*izvor: trans.info

Pročitajte i...