FedEx traži odobrenje za protivraketnu tehnologiju za teretni transport

Američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) razmatra predlog FedEx-a da se u avione Airbus A321-200 za teretne letove instalira protivraketna tehnologija.

U oktobru 2019, kompanija za transport i logistiku je podnela zahtev za dodatni sertifikat tipa za ugradnju sistema za odbranu od rakete zasnovanog na laseru, koji usmerava infracrvenu lasersku energiju ka raketama koje traže toplotu u pokušaju da prekine praćenje toplote aviona od strane rakete. FedEx bi modifikovao avione A321-200.

U dokumentu objavljenom u Federalnom registru, FAA je rekla: „Ova karakteristika dizajna je sistem koji emituje infracrvenu lasersku energiju van aviona kao protivmeru protiv raketa koje traže toplotu. Važeći propisi o plovidbenosti ne sadrže adekvatne ili odgovarajuće bezbednosne standarde za ovu funkciju dizajna. Ovi predloženi posebni uslovi sadrže dodatne bezbednosne standarde koje administrator smatra neophodnim za uspostavljanje nivoa bezbednosti koji je ekvivalentan onom utvrđenom postojećim standardima plovidbenosti.“

Infracrvena laserska energija može predstavljati opasnost za osobe u avionu, na zemlji i drugim letelicama, saopštila je FAA. Rizik je povećan jer je infracrveno svetlo nevidljivo za ljudsko oko.

Izloženost ljudi infracrvenoj laserskoj energiji može dovesti do oštećenja očiju i kože i uticati na sposobnost letačke posade da kontroliše avion. Infracrvena laserska energija takođe može da utiče na druge avione, bilo u vazduhu ili na zemlji, i imovinu, kao što su kamioni za gorivo i aerodromska oprema, na način koji negativno utiče na bezbednost vazduhoplovstva.

FAA je saopštila da su poslednjih godina, u nekoliko incidenata u inostranstvu, na civilne letelice pucali prenosivi PVO sistemi (MANPADS).

Ovo je dovelo do toga da neke kompanije dizajniraju i prilagođavaju sisteme kao što je laserski bazirani sistem protivraketne odbrane za ugradnju na civilne avione, kako bi zaštitili te avione od raketa koje traže toplotu.

izvor&foto: aircargonews.net

Pročitajte i...