Evropske luke testiraju IT rešenje za drumski teret

Evropske luke testiraju novi alat za informacione tehnologije (IT), nazvan Upravljanje mobilnošću sa niskom emisijom ugljenika (LCMM), čiji je cilj smanjenje emisije CO2 i zagađenja bukom u drumskom teretnom saobraćaju.
Posebno su luke Riga, Bremerhaven i Hamburg sarađivale sa dve nemačke tehnološke kompanije, T-Sistems International GmbH i Detecon International GmbH, kako bi proverile efikasnost ovog novog rešenja.
LCMM sistem omogućava praćenje, kontrolu i sprečavanje zagađenja vazduha u drumskom saobraćaju, smanjenje emisije CO2 i zagađenja u životnoj sredini i poboljšanje bezbednosti u saobraćaju, navodi se u saopštenju.

Verujemo da će novo rešenje dati značajan doprinos poboljšanju kvaliteta životne sredine u gradu Rigi, kao i pomoći u optimizaciji troškova za kompanije uključene u logistički lanac“, rekao je Andrejs Sorokins, direktor transporta i spoljnih poslova u Detecon International.

Još dve kompanije za drumski transport, SIA Skona i SIA A’Tuin, učestvovaće u testu sistema LCMM, očekujući da će upotreba novog rešenja pružiti priliku za uštedu potrošnje goriva i troškova održavanja automobila.
IT jedinica Uprave luke u Rigi već je izvršila prvu analizu primljenih podataka i bilo je moguće utvrditi gde je na teritoriji luke drumski teretni saobraćaj proveo najduže vreme čekanja.

Nakon dužeg perioda testiranja i detaljne analize, biće moguće identifikovati tačna mesta uskih grla i uzroke problema, kao i započeti rad na njihovom otklanjanju“, navodi se u saopštenju luke. „Luke i teretni prevoznici, posebno, treba da igraju ključnu ulogu u smanjenju ukupne potrošnje energije i štetnih emisija tokom lanca snabdevanja“, dodao je Sorokins.

Uprava luke trenutno aktivno radi na nekoliko „pametnih“ lučkih projekata – razvija se saradnja sa transportnim i logističkim kompanijama, uvedena su različita informaciona sistemska rešenja za računovodstvo i upravljanje protokom brodova, tereta i putnika, razvijena je komunikaciona mreža, automatizovan je promet dokumenata između različitih lučkih jedinica i javnih vlasti.

Konkurentnost luke danas se procenjuje ne samo lučkom infrastrukturom, tehničkim kapacitetom i kvalitetom usluga, već i potpuno novim kriterijumima, kao što su dostupnost digitalnih rešenja, klimatska neutralnost i bezbednost životne sredine“, naglasio je Viesturs Zeps, predsedavajući Odbora za luke Riga, koji je dalje rekao, „Luka Riga je jedinstvena digitalna platforma i polje za testiranje pametnih tehnoloških rešenja, a naš rad u ovoj oblasti važan je korak ka ambiciji Luke Riga da postane lider među baltičkim lukama u primeni digitalnih tehnologija“.

izvor@foto: container-news.com