Evropske luke se udružuju u cilju smanjenja emisija CO2

Luke Roterdam, Antverpen, Hamburg, Bremen i Haropa (uključujući Le Havre) dogovorile su se da udruže snage kako bi smanjile emisije CO2 iz brodova.

Pet morskih luka u severozapadnoj Evropi potpisalo je 21. juna Memorandum o razumevanju (MoU), kako bi se zajednički obavezali da će obezbediti elektroenergetske objekte na kopnu za kontejnerske brodove, kapaciteta od 14.000 TEU pa naviše, do 2028. godine.

Sporazum je u skladu sa „klimatskom strategijom“ Evropske unije, čiji je cilj smanjenje emisije ugljenika za 50% do 2030. godine. Iz lučke uprave Roterdama objašnjavaju da je cilj da se brodovima kapaciteta 14.000+ TEU, obezbedi kopnena energija do 2028. godine, tako da se ugrađeni generatori ne koriste kada su brodovi vezani.

Tako će brodovi biti povezani na mrežu kablom, što će imati koristi za kvalitet vazduha i klimu, jer će to značiti niže emisije azota i CO2. Ali primena kopnene energije nije laka zbog neizvesnosti u vezi sa budućom politikom, da li obalnu struju učiniti obaveznom ili ne. „Potrebna je međunarodna politika kako bi se osigurale jednake konkurencije između luka“, rekli su u luci Antverpen.

*izvor: allthingssupplychain.com; foto: pixabay.com

Pročitajte i...