Evropa: Zelena goriva? JUST DO IT

Rad brodova u potpunosti na zelenim gorivima na bazi vodonika (e-goriva) bi dodao manje od 10 centi na cenu para Nike patika, pokazuje nova studija o troškovima dekarbonizacije evropskog transporta koju je sprovela Transport & Environment (T&E). .

Analiza isporuka iz Šenžena u Kini u Evropu, kaže T&E, „pobija tvrdnje“ brodarske industrije da će ambiciozne mere za ozelenjavanje industrije biti preterano skupe i izazvati preterano povećanje cena za potrošače.

„Zelena isporuka bi dodala manje od 10 centi na par Nike modela. Ovo je mala cena za čišćenje jedne od najprljavijih industrija na svetu“, rekao je Faig Abasov, direktor transporta u T&E. „U godini u kojoj brodarske kompanije ostvaruju veći profit od Fejsbuka, Gugla, Amazona i Netfliksa zajedno, ispravno je postaviti pitanje da li brodarske kompanije rade dovoljno.“

Studija T&E pokazuje da čak i u najekstremnijem slučaju broda koji koristi 100% zelena goriva, cene ne bi značajno porasle ako bi bogati prevoznici tereta prevalili troškove na potrošače. Ovo odražava ekonomiju obima u globalnim lancima snabdevanja koji nisu preosetljivi na troškove goriva za transport.

U skladu s tim, T&E je rekao da evropski kreatori politike, koji trenutno glasaju o dva ključna predloga za čišćenje brodarstva – proširenje tržišta ugljenika na brodarstvo koje je prošle nedelje podržao Evropski parlament, i zakon o gorivom za transport o kome će se glasati u julu – ‘treba da bude ohrabren’ rezultatima studije.

Koristeći postojeći predlog EU da se naplaćuje zagađenje ugljenikom sa brodova, u kombinaciji sa predlogom da se do 2030. godine naloži upotreba malih količina zelenog e-goriva, T&E je analizirao kakav bi efekat to imalo na cene kontejnerskog transporta i robe široke potrošnje koja dolazi iz Kine. Prema navodima te nevladine organizacije sa sedištem u Briselu, u najgorem slučaju, kargo kompanije bi se suočile sa povećanim troškovima transporta od 1% do 1,7%. Međutim, na osnovu detalja, cena potrošačkih proizvoda bi bila delimično viša, sa patika, televizorom i frižiderom koji koštaju 0,003 evra, 0,03 evra i do 0,27 evra više.

„Pre deset godina, jedina nada za dekarbonizaciju transporta bila je zaustavljanje same globalne trgovine. Sada imamo tehnologiju, ali ono što nedostaje je tržišni signal za proizvođače zelenog vodonika“, dodao je Abasov. „Kao svetski lider u pomorstvu, EU bi trebalo da postavi ambiciozan mandat zelenog e-goriva koji snabdevačima vodoničnim gorivom garantuje tržište. Zelena isporuka je moguća. To je pitanje političke volje.

izvor&foto: bunkerspot.com

Pročitajte i...