Evropa Terminal u Antverpenu spreman za mega-brodove

Luka Antverpen planira da produbi zid keja na Europa terminalu PSA Antverpen, čime će omogućiti terminalu da primi veće kontejnerske brodove.

U dijalogu sa operatorom PSA Antverpen, luka Antverpen srušiće trenutni zid keja kako bi bio zamenjen novim.

Izveden u tri faze, projekat proširenja terminala Europa pojačaće maksimalni gaz brodova sa 13,5 na približno 16 metara na ulazu.

Sadašnji ključni zid, dužine skoro 1200m, biće potpuno srušen. Kada se radovi završe, Europa terminal moći će istovremeno da primi dva mega broda.

Proširenje Evropskog terminala najnoviji je pokazatelj rasta u luci Antverpen, nakon što je luka oborila svoj dubinski rekord u februaru i kada je najava o spajanju luka Antverpen i Briž na snagu stupila na snagu 2022. godine.

Jacques Vandermeiren, izvršni direktor luke Antverpen, rekao je povodom toga „Kontejneri su najvažniji segment u našoj luci i segment rasta u svetu, naše godišnje brojke za 2020. godinu to još jednom potvrđuju. Ovo produbljivanje je u skladu sa našom ambicijom da nastavimo da rastemo kao luka na održiv način, što će doprineti održavanju naše pozicije kao svetske luke.“

Veliki deo terminala ostaće u funkciji, dok će druga područja kapaciteta biti preusmerena na PSA-ov terminal Noordzee.

Jan Van Mossevelde, iz PSA Antverpen, dodao je: „Zahvaljujući ovom produbljivanju, Europa Terminal će se pridružiti ligi kontejnerskih terminala spremnih za velike brodove. Ova velika investicija zadovoljava potrebe glavnih brodskih saveza. “

Početak radova očekuje se krajem 2021. godine.

izvor: porttechnology.org;

foto: pixabay.com