Erbasova flota BelugaST-a za transport tereta

Evropska aerokosmička korporacija, Erbas, pokrenula je novu uslugu vazdušnog transport tereta nudeći svoju flotu BelugaST teretnim kompanijama i drugim potencijalnim kupcima. Airbus Beluga Transport ima za cilj da opslužuje svemirski, energetski, vojni, aeronautički, pomorski i humanitarni sektor.

Prva misija je obavljena krajem 2021. godine isporukom sa proizvodnog pogona kompanije Airbus Helicopters u Marignanu, Francuska, u Kobe u Japanu za nepoznatog kupca. Beluga #3 je stala da dopuni gorivo u Varšavi (Poljska), Novosibirsku (Rusija) i Seulu (Koreja).

Phillippe Sabo, šef ATI i Air Oversize Transporta u Airbusu, rekao je: „Širi presek Beluge će otvoriti nova tržišta i nove logističke mogućnosti za kupce. U slučaju utovara helikoptera – ne morate ih prvo rastaviti – što je zaista veliki plus. Slično tome, najveći motori komercijalnih aviona mogu biti smešteni u potpuno obučenoj konfiguraciji.”

Zasnovana na dizajnu A300-600, flota BelugaST, koja je do sada bila okosnica Erbasovog transporta velikih sekcija aviona, biva zamenjena sa šest BelugaXL nove generacije kako bi se podržalo Erbasovo povećanje svoje proizvodnje aviona.

Nova usluga Airbus Beluga Transport može da zadovolji mnoštvo mogućih tržišnih primena, jer avioni poseduju najveći unutrašnji presek na svetu od svih transportnih aviona, koji prihvataju veliki teret do 7,1 metara u širinu i 6,7 metara u visinu.

U bliskoj budućnosti, kada Erbas pusti u rad svih šest novih BelugaXL. BelugaST flota će biti predata novostvorenoj, podružnici avio-kompanije sa sopstvenim sertifikatom avio-operatora (AOC) i osobljem. Philippe Sabo je dodao: „Nova avio-kompanija će biti fleksibilna i agilna da odgovori na potrebe spoljnih svetskih tržišta.“

Da bi se maksimizirala sposobnost BelugaST-a za preokret za njegovu ciljanu međunarodnu bazu kupaca, nove tehnike utovara i oprema se razvijaju za operaciju. Ova rešenja uključuju automatizovani utovarivač tereta na brodu (OBCL) za misije gde platforma za utovar/istovar nije dostupna na polaznom ili odredišnom aerodromu.

izvor&foto: projectcargojournal.com, flickr.com

Pročitajte i...