EMS-Fehn-Group potpisnik Neptunove deklaracije o dobrobiti pomoraca

Nemačka EMS-Fehn-Group, dobavljač logističkih rešenja, pridružila se međunarodnoj inicijativi za brzo rešavanje svetske krize promene posade potpisivanjem „Neptunove deklaracije o dobrobiti pomoraca i promeni posade“.

Od izbijanja pandemije Covid-19, stotine hiljada pomoraca nasukalo se na brodove širom sveta. Uz male šanse za olakšanje, moraju da nastave da rade i nakon isteka svojih početnih ugovora. Duži periodi na moru štetni su za njihovo zdravlje, uzrokujući umor i opšte smanjenje njihovog fizičkog i mentalnog blagostanja.

Neptunovom deklaracijom do sada više od 500 kompanija i organizacija širom sveta pokušava da ubrza napore na rešavanju ove međunarodne humanitarne krize.

Nema sumnje da su pomorci među onima koje je pandemija najviše pogodila“, kaže Manfred Muller, izvršni direktor EMS-Fehn-Group (CEO). U EMS-Fehn-Group, dobrobit posade uvek stavljamo na prvo mesto – posebno od izbijanja pandemije. Međutim, protekla godina je dramatično pokazala da napori pojedinačnih kompanija, organizacija, pa čak i vlada nisu dovoljni za poboljšanje situacija pomoraca širom sveta uopšte u značajnom stepenu. Stoga podržavamo Neptunovu deklaraciju “, kaže Muller.

Deklaracija poziva na hitnu akciju i identifikuje četiri principa kao ključna za suočavanje sa krizom.

  1. Prepoznajte pomorce kao ključne radnike i prema njima se ophodite pružajući im rani pristup vakcinaciji protiv Covid-19
  2. Primeniti visokokvalitetne zdravstvene protokole
  3. Povećati saradnju između brodskih operatera i zakupaca kako bi se olakšale promene posade
  4. Osigurajte avionsku povezanost između ključnih pomorskih čvorišta

EMS-Fehn-Group pruža čitav niz logističkih rešenja, od kojih su mnoga direktno povezana ili usko povezana sa brodarskom industrijom: Fehn Ship Management, na primer, zadužen je za sopstvenu flotu kratkih plovila grupe, dok je sestrinska kompanija EMS Chartering je specijalizovana za sve usluge u vezi sa pomorskim prevozom.

Northvest Crewing i Baltic Transocean Shipping & Crewing su kompanije za posadu grupe, koje opskrbljuju vlasnike brodova i upravnike brodova pomorcima svih rangova. Istovremeno, drugi članovi grupe, kao što je EMS Log, specijalizovani za svetsku logistiku projekata, snažno se oslanjaju na pomorski transport kada servisiraju svoje kupce.

Bez pomoraca međunarodna trgovina, a time i životni standard koji većina nas danas uživa, bila bi jednostavno nezamisliva. Presudna uloga pomoraca koji igraju u današnjem svetu mora se konačno priznati. Moramo kombinovati snage. Svi u pomorskoj industriji i vladine institucije širom sveta moraju učiniti svoj deo posla kako bi krizu koju je donela pandemija rešili što je brže moguće.

izor&foto: breakbulk.news