Emirates SkyCargo je prvi prevezao 50 miliona doza COVID-19 vakcina

Uoči Svetskog dana zdravlja (7. aprila), Emirates SkyCargo postao je prvi avio-prevoznik tereta na svetu koji je na svojim letovima prevezao više od 50 miliona doza COVID-19 vakcina. Prevoznik je takođe transportovao više od 100 tona špriceva širom sveta kao podršku isporuci vakcina.

Od početka međunarodne distribucije krajem prošle godine, Emirates SkyCargo je preko Dubaija prebacio preko 220 tona COVID-19 vakcina, što je ekvivalentno više od 50 miliona doza, na više od 150 letova od proizvodnih lokacija do 50 odredišta u svojoj mreži. Sveukupno, nosač je transportovao šest različitih vrsta COVD-19 vakcina.

Nabil Sultan, viši potpredsednik rekao je: „Emirates SkyCargo je ponosan što je dostigao isporuku više od 50 miliona doza neposredno uoči Svetskog dana zdravlja. Kao društveno odgovorni globalni avio-prevoznik tereta, naše akcije tokom poslednje godine uvek su bile usmerene na pomoć zajednicama širom sveta, a posebno onima u zemljama u razvoju, da se oporave od razornog uticaja pandemije. Vodili smo napore globalne industrije vazdušnog tereta i sarađivali sa našim partnerskim organizacijama u Dubaiju kako bismo brzo distribuirali COVID-19 vakcine kroz Dubai do ostatka sveta.“

Emirates SkyCargo ostao je okretan i dinamičan tokom čitave pandemije COVID-19, brzo reagujući kako bi održao međunarodnu povezanost za osnovnu robu širom sveta. Prevoznik je bio jedan od prvih na svetu koji je putničke avione rasporedio samo na teretne letove kako bi prevozio OZO, medicinsku opremu, lekove i hranu. Tokom jedne godine, Emirates SkyCargo je izvršio više od 27.800 letova i prevezao preko 100.000 tona osnovnih proizvoda.

Već u oktobru 2020. godine, Emirates SkyCargo je u svom čvorištu u Dubaiju uspostavio namenski aerodromski čvor sa EU sertifikatom za distribuciju COVID-19 vakcina.

U januaru 2021. godine Emirates SkyCargo udružio se sa vodećim entitetima sa sedištem u Dubaiju, DP World, Međunarodnim humanitarnim gradom i aerodromima u Dubaiju, formirajući Dubai Logistics Alliance Logistics, da iskoristi strateške snage Dubaija kao glavnog globalnog distributivnog čvorišta za COVID-19 vakcine. U februaru 2021. godine, Emirates SkyCargo potpisao je MoU sa UNICEF-om o prioritetu prevoza COVID-19 vakcina kao podršku objektu COVAKS koji ima za cilj pravičnu globalnu distribuciju vakcina.

izvor&foto: aircargoweek

Pročitajte i...