Električni trajekt postavio novi svetski rekord

Električni trajekt je možda postavio novi svetski rekord nakon što je preplovio 50 nautičkih milja sa jednim punjenjem baterije.

Trajekt, nazvan Ellen, obično saobraća između ostrva Ero i Als na jugu Danske – na udaljenosti od 22 nautičke milje – emitujući nultu emisiju ugljenika i sa 24 procenta nižim operativnim troškovima u poređenju sa tipičnim modernim dizel trajektom.

Rekordno putovanje trebalo je da se poklopi sa 7. godišnjom konferencijom Međunarodne energetske agencije o energetskoj efikasnosti koja se održava ranije ovog meseca u Sonderborgu, u Danskoj, odakle je Ellen i otišla.

Putovanje bi moglo da postane Ginisov rekorder za najdužu plovidbu morem sa jednim punjenjem baterije.

„Putovanje od 92 kilometra sa jednim punjenjem baterije je najduža planirana razdaljina za električni trajekt koji može da preveze i putnike i vozila do sada bilo gde na svetu“, rekao je Henrik Hagbart Mikelsen, viši predavač na Pomorskoj akademiji Marstal u Danskoj. „Govorimo o čistom rekordu. Na svojim uobičajenim, svakodnevnim putovanjima, trajekt plovi 22 nautičke milje, ili 40 kilometara, od luke do luke pre nego što se napuni.”

Ellen posluje od 2019. godine. Danfoss Editron je isporučio električne pogone i pogonske motore za trajekt.

„Ellen je odličan primer budućnosti za električni transport. Čistiji je, zeleniji i efikasniji od svojih konkurenata na fosilnim gorivima“, rekao je Kimo Rauma, potpredsednik Danfoss Editron-a. „Elektrifikacija pomorskog transporta je jasan način da se smanji emisija gasova staklene bašte. I Danfoss ima rešenja za izgradnju novih električnih trajekata i rekonstrukciju postojećih kako bi ih elektrifikovao sa potencijalom za smanjenje emisije ugljenika širom sveta.”

Danfoss Editron kaže da planira da pošalje svetski rekord u Ginisovu knjigu rekorda.

*izvor: gcaptain.com; foto: from gcaptain.com by Erik Christensen

Pročitajte i...