Egipatske vlasti i vlasnik broda Ever Given blizu ugovora o nadoknadi

Uprava Sueckog kanala i vlasnik i osiguravači Ever Givena kažu da je postignut načelni dogovor oko spornih zahteva za kompenzaciju.

Načelni sporazum postignut je između egipatskih vlasti i vlasnika broda-kontejnera Ever Given oko blokade Sueckog kanala u martu.

400-metarsko plovilo, koje se zakucalo preko trgovačke rute i blokiralo saobraćaj gotovo nedelju dana, zadržano je na području držanja Bitter Lakes od kada je ponovo isplovljeno. Uprava Sueckog kanala (SCA), operater trgovinskog kanala, u početku je tražila paket odštete od 916 miliona dolara da pokrije gubitak tranzitnih prihoda, plati međunarodne spasilačke timove koji su radili danonoćno kako bi oslobodili plovilo i obavili popravke na obalama kanala.

Tužba je osporena na sudu, s japanskim vlasnikom broda Shoei Kisen Kaisha Ltd. i brodskim osiguravačima koji su se usprotivili tome da plovilu nikada nije trebalo biti dozvoljeno da uđe u moreuz. Potraživanje je kasnije smanjeno na 550 miliona dolara nakon niza sudskih ročišta i žalbi.

Postignut načelni sporazum

Sada se čini da su sve strane blizu dogovora o konačnoj naknadi za puštanje broda Ever Given i robe na brodu čija se vrednost procenjuje na milijardu dolara. UK P&I Club, brodsko osiguranje gubitaka, rekao je u izjavi da je „postignut načelni sporazum između strana“ nakon „opsežne diskusije“ sa vlašću Sueckog kanala.

Zajedno sa vlasnikom i ostalim osiguravačima broda sada radimo sa SCA kako bismo što pre finalizirali potpisani sporazum o poravnanju. Jednom kada se reše formalnosti, postići će se aranžmani za puštanje plovila “, dodao je osiguravač.

izvor&foto: supplychaindigital.com

Pročitajte i...