Efikasna konverzija CO2 u održivo avionsko gorivo

Kompanija Johnson Matthey upravo je lansirala svoju HyCOgen tehnologiju koja omogućava konverziju ugljen-dioksida (CO2) i zelenog vodonika u održivo avionsko gorivo (SAF). Preko 95% CO2 se pretvara u sintetičku sirovu naftu pomoću tehnologije Reverse Water Gas Shift (HyCOgen).

FT CANS Fischer Tropsch tehnologija, razvijena u koordinaciji sa bp-om, kombinovana je sa HyCOgen-om Johnson Matthey-a — katalizovanim procesom koji formira sintetički gas, ili sintetski gas — za proizvodnju obnovljivog goriva. Sirova nafta koja se proizvodi može se transformisati u proizvode za gorivo kao što su SAF, obnovljivi dizel. Kombinacija ovih tehnologija je sada dostupna kao rešenje od Johnson Matthey-a.

Prema saopštenju za štampu Johnson Matthey, skalabilna integracija HyCOgen-a i FT CANS tehnologije će poslužiti za povećanje snabdevanja SAF-om i samim tim za smanjenje emisije CO2. Kompanija tvrdi da vazduhoplovna industrija zajedno proizvodi 12% svetske emisije CO2 u vezi sa transportom. Izvršna direktorka sektora u kompaniji Johnson Matthey, Jane Toogood, objasnila je: „Postoje značajne prepreke u prelasku sa avio-goriva na bazi ugljovodonika na alternative kao što su električna baterija ili vodonik. Naša ekspertiza u tehnologiji proizvodnje singasa može da igra ključnu ulogu, obezbeđujući rešenja koja omogućavaju proizvodnju održivih goriva koja se danas mogu primeniti.”

United Airlines je završio prvi komercijalni let koristeći 100% drop-in SAF u jednom od dva motora prošlog meseca

Johnson Matthey je igrao ulogu u ostvarenju United Airlines-a prošlog meseca na prvom komercijalnom letu koristeći 100% drop-in SAF u jednom od dva motora. Deo procesa omogućavanja proizvodnje SAF-a bio je proces BioForming koji koristi katalitički proces za pretvaranje sirovina šećera u BioFormate. Dobijeni BioFormate se može koristiti za pravljenje biogoriva koja se zatim mešaju za proizvodnju SAF-a. Kompanija Virent za obnovljiva goriva i hemikalije izmislila je ovu tehnologiju i udružila se sa Johnson Matthey-om od 2016. kako bi je dalje razvila i komercijalizovala.

Johnson Matthey je ove nedelje takođe sklopio sporazum sa evropskim proizvođačem etanola CropEnergies AG o uspostavljanju fabrike za proizvodnju obnovljivog etil acetata koristeći održiv etanol. Procenjuje se da će proizvodnja obnovljivog etil acetata dostići 50.000 metričkih tona svake godine i koristiće obnovljivu energiju. Prema najavi, „Postrojenje će takođe proizvoditi obnovljivi vodonik kao koproizvod koji će, zajedno sa biogenim CO2 iz procesa fermentacije CropEnergies, ​​biti osnova za dalju konverziju obnovljive energije u PtX (power-to-X) nizvodne rute, za proizvodnju e-goriva.”

izvor&foto: aviationtoday.com

Pročitajte i...