Dnata uvodi privremeni embargo na uvozne pošiljke

Dnata sprovodi dvodnevni embargo na uvozne pošiljke u svojim objektima u Dubaiju jer se bavi zaostalim nerešenim poslovima izazvanim porastom potražnje.

Embargo počinje u ponedeljak 13. februara u ponoć i trajaće do srede u isto vreme.

Iz Dnate su rekli da je u januaru prerađeno 76.000 tona tereta u Dubai International i Dubai World Central, što predstavlja povećanje od 45% u odnosu na isti period prethodne godine.

Porast je posebno primećen kod uvoza generalnih tereta kao što su roba široke potrošnje, elektronika i modni dodaci.

Istovremeno, kompanija je implementirala prelazak sistema.

„Usred ovog ogromnog porasta obima i tekućih napora za oporavak sistema, trenutno se suočavamo sa zaostatkom na našim terminalima. Da bismo ubrzali proces oporavka i obnovili normalno funkcionisanje, sprovodimo privremeni embargo na uvoz tereta“, saopštila je kompanija.

„Razumemo neprijatnosti koje ovo može da izazove i izvinjavamo se zbog bilo kakvih poremećaja u radu naših klijenata. Cenimo razumevanje i saradnju naših kupaca tokom ovog vremena. Ostajemo posvećeni pružanju efikasnih i pouzdanih usluga dok radimo na rešavanju situacije.”

Iz kompanije dodaju: „Ovaj rast naglašava rastuću popularnost Dubaija kao preferirane rute za transport tereta, koristeći njegovu robusnu infrastrukturu i globalnu povezanost. Pored toga, evoluirajući geopolitički pejzaž je takođe doprineo značajnom povećanju potražnje za našim uslugama.”

Industrija vazdušnog tereta je zabeležila oporavak potražnje ove godine, dok se porast praznika lunarne Nove godine poklapa sa krizom na Crvenom moru koja izaziva probleme u transportu kontejnera.

Izveštaji su pomešani u pogledu uticaja krize na vazdušni teret, ali neki špediteri su prijavili porast upotrebe rešenja morski-vazduh sa proizvodima koji se otpremaju na Bliski istok, a zatim lete do konačnog odredišta u Evropi.

Provajder podataka Xeneta je nedavno izvestio da je globalni obim vazdušnog tereta u januaru porastao za 10% na godišnjem nivou.

Neki od većih obima vazdušnog tereta u januaru su verovatno zbog toga što su neki špediteri, posebno u industriji odeće i proizvođačima proizvodnih komponenti, prešli sa okeanskog transporta na vazdušni zbog potrebe za premeštanjem robe uoči Lunarne Nove godine.

Platforma je tokom tri uzastopne nedelje u januaru primetila „izuzetan“ porast obima vazdušnog tereta iz Kine i Vijetnama u Evropu, nadmašujući čak i njihove maksimume u vrhuncu sezone.

Drugi dobavljač podataka, WorldACD, takođe je rekao da su januarski obim “značajno povećan” u odnosu na pre godinu dana.

WorldACD je saopštio da deo povećanja potražnje može odražavati prelazak na vazdušni ili morski-vazduh zbog toga što su plovila skrenula oko Rta dobre nade kao rezultat napada na brodove koji prolaze kroz Crveno more.

Vreme praznika Lunarne Nove godine (LNI), koji ove godine počinje 10. februara, a ne 22. januara, takođe može igrati ulogu u povećanju obima.

Međutim iz perspektive podataka bilo je teško odvojiti potencijalni saobraćaj na Crvenom moru i LNI od normalnog sezonskog porasta sredinom januara nakon novogodišnjeg usporavanja.

izvor&foto: aircargonews.net

Pročitajte i...