DHL kupuje 33 miliona litara održivog avionskog goriva

DHL Global Forwarding, specijalista za vazdušni i okeanski teret Deutsche Post DHL grupe, potpisao je ugovor sa Air France KLM Martinair Cargo za kupovinu 33 miliona litara održivog avionskog goriva.

Trogodišnja saradnja predstavlja jednu od najznačajnijih nabavki SAF-a u oblasti špedicije. DHL Global Forwarding je uzbuđen zbog ovog novog poduhvata sa AFKLMP-om, koji je dugi niz godina bio dugogodišnji, pouzdan partner i jedan od lidera u programu sertifikacije GoGreen. Inicijativa je deo mape održivosti Deutsche Post DHL grupe, koja ima za cilj da potroši 7 milijardi evra na zelene tehnologije do 2030. i sve emisije povezane sa logistikom svedu na nulu do 2050. godine.

„Sa našom mapom puta održivosti, postavili smo sebi ambiciozne ciljeve na našem putu ka nultim emisijama. Održiva goriva su osnovni deo naših napora. Zbog toga smo se obavezali da ćemo do 2030. pokriti najmanje 30 procenata potreba za gorivom za vazdušni i okeanski teretni transport održivim gorivima. Naše partnerstvo sa AFKLMP-om će nam pomoći da postignemo taj cilj. U isto vreme, on služi kao još jedan primer uspeha našeg sistema „book & claim“, koji obezbeđuje da se smanjenje emisija iz Scope 3 pripiše našim klijentima. Moramo svi zajedno da radimo na ubrzanju tranzicije ka transportnom sektoru sa niskim emisijama ugljenika i na kraju sa nultom emisijom ugljenika. Na kraju krajeva, imamo samo jednu planetu“, kaže Tim Šarvat, izvršni direktor DHL Global Forwarding Freight.

Saradnja podupire napore DHL-a da podrži održivost, prepoznajući vitalnu ulogu SAF-a u dekarbonizaciji industrije vazdušnog transporta. Očekuje da će partnerstvo uštedeti 80.000+ tona emisije ugljen-dioksida mešanjem SAF-a sa redovnim avio gorivom u letovima AFKLMP-a. Što je veći udeo SAF, to su manje emisije ugljenika. Na ovaj način se postiže stvarno smanjenje ugljenika. DHL dodeljuje pogodnosti svojim klijentima, pomažući im da smanje svoj ugljenični otisak.

„Timovi Air France KLM Martinair Cargo su snažno posvećeni i osećaju se odgovornim za stvaranje održive budućnosti naše industrije. Ovaj dogovor je odlična prilika da ubrzamo naše zajedničke napore za održivost. Održivo avionsko gorivo ima mnogo potencijala za smanjenje emisije CO2 i drago nam je što sarađujemo sa našim jakim, dugoročnim partnerom DHL Global Forwarding na ovom putu ka zelenijoj logistici i transportu u narednim godinama“, kaže Adrian den Hajer, EVP Air Francuska KLM Cargo i generalni direktor Martinair.

DHL-ovo partnerstvo sa AFKLMP-om će funkcionisati slično kao i ranija saradnja, a klijenti će imati koristi od partnerstva kroz sistem „book and claim“. Kada kupuju DHL uslugu, oni mogu izabrati održivu opciju. Smanjenje emisija u vezi sa opsegom 3 biće pripisano na njihov račun. Pošto je gotovo nemoguće i tehnički i logistički fizički pratiti SAF od proizvodnje do aviona, „book and claim“ nudi digitalni računovodstveni sistem za praćenje i prenos smanjenja emisija iz održivih goriva kroz lance vrednosti. Kompanije mogu posedovati SAF tako što ga kupuju i prodaju bez fizičkog praćenja goriva kroz lanac snabdevanja. Ovo čini SAF dostupnim za kompanije svih veličina i lokacija.

Posvećenost održivosti Deutsche Post DHL grupe

Kao deo svoje mape puta održivosti i misije 2050, Deutsche Post DHL Group se obavezala da će postaviti naučno zasnovane ciljeve (SBT) za smanjenje emisije gasova staklene bašte i potrošiće 7 milijardi evra do 2030. u čiste operacije kako bi smanjila emisije na manje od 29 miliona tona. Jedna ključna težnja je postati lider u održivom vazduhoplovstvu. Da bi to postigla, Deutsche Post DHL Group će povećati mešavinu SAF-a u svojim operacijama na 30+ procenata do 2030. GoGreen program procene nosilaca grupe daje prednost prevoznicima sa jakim ekološkim performansama. Air France KLM Martinair je jedan od ključnih prevoznika kompanije DHL Global Forvarding i jedan je od tri najbolja GoGreen prevoznika dugi niz godina.

Air France KLM posvećenost održivosti

U oktobru 2021. Air France KLM grupa se obavezala da će svoje ciljeve smanjenja emisije CO2 potvrditi inicijativom za ciljeve zasnovane na nauci (SBTi), osiguravajući da su njeni ciljevi u skladu sa Pariskim sporazumom. Air France-KLM je jedna od prvih evropskih avio grupa kojoj je SBTi potvrdio putanju dekarbonizacije. Ovaj novi važan korak u strategiji dekarbonizacije Grupe dolazi kao dodatak njenom cilju neto nulte emisije do 2050. godine.

Putanja dekarbonizacije Air France-KLM-a uključuje: Ambiciozan plan za obnovu flote avio-kompanija Grupe avionima sledeće generacije koji emituju 20-25 procenata manje CO2. Između 2019. i 2021. Grupa je uložila 2,5 milijardi evra u obnovu flote.

Pored toga, potraga za većom efikasnošću u njegovim operacijama, favorizovanjem direktnijih putanja i primenom procedura koje ograničavaju potrošnju goriva (lakši avioni, jednomotorni taksi, kontinuirano spuštanje) deo su napora AFKLMP-a na održivosti. Air France i KLM postavili su sebi cilj neutralnosti ugljenika za kopnene operacije do 2030. godine.

Pored toga, Air France-KLM mobiliše ceo sektor i posvećen je razvoju inovativnih rešenja za projektovanje i održavanje aviona, motore i sintetička goriva, što će postepeno dovesti do avijacije bez ugljenika.

izvor&foto: freightcomms.net

Pročitajte i...