DHL Express je lansirao video snimak aviona Alice-e-Cargo

Novi avion sa nultom emisijom mogao bi da promeni igru i za teretnu i za putničku flotu. DHL Express, vodeći svetski dobavljač ekspresnih usluga, naručio je 12 potpuno električnih aviona Alice eCargo od kompanije Eviation, svetskog proizvođača potpuno električnih aviona sa sedištem u Sijetlu. Eviation očekuje da isporuči električni avion Alice DHL Expressu 2024.

DHL ima za cilj da uspostavi električnu Ekpress mrežu bez premca i napravi pionirski korak u održivu vazduhoplovnu budućnost. Eviation Alice je vodeći svetski potpuno električni avion. Omogućava avioprevoznicima, i teretnim i putničkim, da upravljaju flotom sa nultom emisijom.

Električni avion Alice odlična je vest za avio-industriju i izgleda da će stvoriti veliku promenu u komercijalnom vazduhoplovstvu. Alisin prvi let će se dogoditi kasnije ove godine. Ovo bi moglo biti prava promena za oblast putovanja koja je poznata po štetnim gasovima staklene bašte.

John Pearson, izvršni direktor DHL Express-a, rekao je: „Čvrsto verujemo u budućnost sa logistikom nultih emisija. Stoga naša ulaganja uvek slede cilj poboljšanja našeg ugljeničnog otiska. Na našem putu ka čistim logističkim operacijama, elektrifikacija svakog vida transporta igra ključnu ulogu i značajno će doprinijeti našem ukupnom cilju održivosti, nultim emisijama. Osnovan 1969. godine, DHL Express je decenijama bio poznat kao pionir u vazduhoplovnoj industriji. Našli smo savršenog partnera sa Eviation-om koji deli našu svrhu, i zajedno ćemo krenuti u novu eru održivog vazduhoplovstva.

Električni avion Alice može upravljati jedan pilot i nositi do 1.200 kilograma (2.600 funti) tereta. Za punjenje po satu leta biće potrebno samo 30 minuta ili manje i imati maksimalni domet do 815 kilometara (440 nautičkih milja).

Avion sa nultom emisijom gasova radiće u svim sredinama. Alice-ini napredni elektromotori imaju manje pokretnih delova što povećava pouzdanost i smanjuje troškove održavanja. Njegov operativni softver stalno prati performanse leta kako bi osigurao optimalnu efikasnost.

Omer Bar-Iohai, izvršni direktor Eviation-a, rekao je: „Od prvog dana postavili smo hrabar cilj da transformišemo avio-industriju i stvorimo novu eru sa električnim avionima. Partnerstvo sa kompanijama poput DHL-a koje su lideri u održivom transportu e-tereta dokaz je da je električno doba pred nama.”

Avion je idealan za dovodne rute i zahteva manje ulaganja u staničnu infrastrukturu. Alice se može puniti dok se odvijaju operacije utovara i istovara. Ovo osigurava brzo vreme izvršenja i održava stroge rasporede DHL Express -a.

Travis Cobb, EVP Global Network Operations and Aviation za DHL Express, rekao je: „Sa Alice-inim dometom i kapacitetom, ovo je fantastično održivo rešenje za našu globalnu mrežu. Naša težnja je da damo značajan doprinos u smanjenju našeg ugljeničnog otiska. Ovaj napredak u floti i tehnologiji uveliko će doprineti postizanju daljeg smanjenja ugljenika. Za nas i naše klijente ovo je veoma važan korak na našem putu dekarbonizacije i korak napred za avio -industriju u celini.“

Uz stalni rast kupovine i isporuke na zahtev, Alice će omogućiti DHL-u da uspostavi čistu, tihu i jeftinu operaciju koja će otvoriti veće mogućnosti za više zajednica.

izvor&foto: electricdrives.tv video: youtube.com

Pročitajte i...