Devet multinacionalnih kompanija potpisuje plan isporuke bez ugljenika do 2040. godine

Devet multinacionalnih kompanija, uključujući Amazon i IKEA-u, izrazile su nameru da njihov kompletan okeanski transport postane ugljenično neutralan do 2040. godine.

Multinacionalni giganti su se prijavili za inicijativu coZEV – Vlasnici teretnog transporta za plovila sa nultom emisijom (Cargo Owners for Zero Emission Vessels) koju je stvorila neprofitna organizacija Aspen Institute.

U saopštenju, Apsen Insitute je istakao da su potpisnice posvećene usklađivanju svojih pomorskih prevoza sa ciljevima Pariskog sporazuma, a takođe šalju i “signal kritične potražnje” za usvajanje goriva bez ugljenika.

Komentarišući planove, Elisabeth Munck af Rosenschold, menadžer održivog lanca operacija u lancu snabdevanja Inter IKEA Grupe, rekla je da postoji potreba da se ubrza prelazak na zelenu isporuku:

Moramo ubrzati transformaciju ka okeanskom transportu sa nultom emisijom. Saradnjom sa istomišljenicima možemo stvoriti snažne pokrete. Ovom ambicioznom izjavom želimo pokazati svoju odlučnost u postizanju postavljenih ciljeva i uliti poverenje među svim akterima u smeru našeg zajedničkog puta dekarbonizacije.

Osim što se prijavila za inicijativu coZEV, IKEA je takođe objavila plan za smanjenje prosečnog ugljeničnog otiska sa svakog pojedinačnog transporta do svojih prodavnica, i to za 70% do 2030. godine, u poređenju sa baznom 2017. godinom.

Još jedno veliko ime koje se prijavilo za coZEV je Unilever. Cilj kompanije je da do 2030. godine ostvari poslovanje bez emisija, a do 2039. neto neto emisiju u svom lancu vrednosti. Štaviše, Unilever kaže da prelazi na 100% obnovljivu energiju i električna vozila i „radi sa svojim dobavljačima i inovacionim partnerima na povećanju rešenja koja štite ljude i planetu. “

Gigant e-trgovine Amazon takođe je deo coZEV -a. Edgar Blanco, Amazonov direktor za sektor neto nula ugljenika, rekao je da je „sada je vreme za akciju“ i dodao „pozivamo i druge kompanije koje žele da predvode rešavanje klimatskih promena da nam se pridruže u saradnji“.

*izvor: trans.info; foto: unsplash.com

Pročitajte i...