DCT Gdanjsk bira izvođače za projekat proširenja

DCT Gdanjsk (Poljska), operater najvećeg kompleksa kontejnerskih terminala na Baltičkom moru, potpisao je ugovor za izgradnju trećeg dubokovodnog terminala, poznatog kao T3.

Ugovor je potpisan sa konzorcijumom Budimex i Dredging International, a početak radova planiran je za septembar.

Projekat T3 će uključivati 717 metara dug, 17,5 metara dubok dubokovodni kej i dvorište površine 36.5000 m².

Pored toga, sedam novih platformskih dizalica sposobnih za rukovanje najvećim svetskim kontejnerskim brodovima i 20 poluautomatskih portalnih dizalica na šinama (RMG) biće kupljeno za kontejnersko dvorište.

Kada T3 bude završen, DCT Gdanjsk će biti jedno od najvećih čvorišta kontejnerskih terminala u Evropi.

Posebno, u svojoj prvoj fazi, novi terminal će povećati kapacitet DCT Gdanjsk za rukovanje za 1,7 miliona TEU na ukupno 4,5 miliona TEU godišnje.

Budimex, građevinska grupa u Poljskoj, nudi usluge u sektorima kao što su putna, železnička i aerodromska infrastruktura, kao i energetika i održiva gradnja koristeći ekološki prihvatljiva rešenja.

Dredging International će voditi radove na jaružanju i rekultivaciji kako bi se stvorila platforma koja će činiti osnovu novog terminala.

Planirano je da T3 bude operativan za komercijalne operacije do sredine 2024. godine, a potpuni završetak projekta zakazan je za drugi kvartal 2025. godine.

“Tokom izgradnje, mi ćemo preduzeti sve mere predostrožnosti da zaštitimo životnu sredinu, morski život i staništa u oblasti na koju utiče izgradnja. Kada bude završen, terminal će biti najnapredniji te vrste u Baltičkom moru i odražavaće našu posvećenost održivo ulaganje i rad, sa smanjenim emisijama CO2 kako iz izgradnje, tako i opreme koju ćemo postaviti za buduće operacije“, prokomentarisao je Čarls Baker, izvršni direktor DCT Gdanjsk.

izvor&foto: container-news

Pročitajte i...