DB Schenker uvodi opciju biogoriva na svim kargo letovima

Kao deo kampanje sa Lufthanzom kako bi svoje avio kargo operacije učinile održivijim, nemačka logistička kompanija DB Schenker objavila je da kupci sada imaju opciju da izaberu održivo vazduhoplovno gorivo (SAF) za „sve letove na svim aerodromima“.

Izvršni direktor DB Schenker Jochen Theves je objasnio: „Kupili smo ogromne količine biogoriva da podstaknemo dekarbonizaciju naše industrije. Kupci DB Schenker-a sada mogu virtuelno da rezervišu SAF.”
DB Schenker tvrdi da je ove godine kupio preko 11.000 tona SAF-a. Kompanija veruje da bi ovo moglo da smanji emisiju CO2 do 100%.

SAF koristi otpadne materijale kao što je korišćeno ulje za prženje za gorivo aviona bez potrebe za fosilnim gorivima. Kada se obrađuju, ovi materijali imaju sličnu hemijsku strukturu tradicionalnom gorivu i zbog toga je SAF pogodan da zameni ili dopuni mlazno gorivo kao zelena alternativa. Međutim, kako je Thorsten Meincke, član globalnog odbora za vazdušni i okeanski teret u DB Schenker, primetio: „održivost dolazi sa cenom“. U ovom trenutku, SAF može biti tri do pet puta skuplji od običnih fosilnih goriva.

Ostaje da se vidi da li će trenutna visoka cena SAF-a odvratiti kupce DB Schenkera da se odluče za ovu alternativu. Sa tolikim pritiskom da se smanje emisije ugljenika u lancima snabdevanja, to bi mogla biti samo cena koju su kompanije spremne da plate.

izvor&foto: logisticsmanager.com

Pročitajte i...