DB Schenker otkriva planove za autonomno plovilo

Norveška pomorska industrija nastavlja svoje napore da napreduje sa inovativnom generacijom potpuno električnih autonomnih plovila koja će doprineti smanjenju emisija i poboljšanju logističkih operacija.

U najnovijem razvoju, vodeći norveški proizvođač nameštaja uključen je u novu preliminarnu studiju za razvoj jedinstvenog priobalnog broda za premeštanje kontejnera između svoje fabrike i luke za otpremu koji zamenjuje tradicionalni kamionski transport.

Proizvođač nameštaja Ekornes sarađuje sa nemačkom logističkom kompanijom DB Schenker zajedno sa dizajnerskom firmom Naval Dynamics za proučavanje novog autonomnog broda. Oni će biti partneri sa Kongsberg-om i Massterly-em, zajedničkim ulaganjem između Kongsberg-a i Vilhelmsen-a, za razvoj autonomne tehnologije i nadgledanje rada novog dovodnog broda.

„Sa autonomnim, potpuno električnim dozatorom kontejnera koji preuzima naše proizvode direktno sa našeg keja u Ikornesu, možemo značajno smanjiti naš ukupni ugljenični otisak“, rekao je Roger Lunde, izvršni direktor Ekornes-a. „Takođe ćemo imati bolju kontrolu i veću fleksibilnost u našoj logistici.

Novi autonomni, električni, kontejnerski brod namenjen je za kraće udaljenosti i razvija se korišćenjem NDS AutoBarge 250 koncepta kompanije Naval Dynamics, koji je kreiran u saradnji sa Kongsberg-om i Massterly-em. Plovilo će saobraćati između Ekornesove luke u Ikornesu u Sikilvenu, do luke Olesund, koja je centar za otpremu. Teretni put je 23 nautičke milje.

Norveška ima za cilj da započne autonomne operacije za ovu klasu obalnih plovila do 2024. godine

Koncept dizajna predviđa 164 stope dugu fider baržu koja će imati kapacitet do 300 tona tereta. Radio bi brzinom od 7,7 čvorova, završavajući putovanje za otprilike tri sata. Cilj je da brod plovi bez posade dok ga nadgleda Massterly centar za daljinsko upravljanje. Centar podržava druge projekte uključujući Yara Birkeland. Trenutno se od plovila zahteva da rade sa posadom, ali kompanije rade na dokazivanju tehnologije i podržavaju promene u propisima kako bi se omogućile potpuno autonomne operacije.

„Počinjemo da vidimo opšti pomak od drumskog teretnog transporta, koji ima značajan ugljični otisak, ka čistom, energetski efikasnom transportu tereta morem na kratkim udaljenostima“, rekao je Geir Haøi, izvršni direktor Kongsberga. Njegova kompanija je trenutno uključena u nekoliko potpuno električnih i autonomnih projekata, uključujući Yara Birkeland i ASKO i ističu da ova klasa igra važnu ulogu u unapređenju autonomnih operacija.

Yara je krstila svoj novi brod prošle nedelje, obeležavajući njegovo stupanje u službu i sledeću fazu testiranja, jer takođe imaju za cilj da pređu na potpuno autonomne operacije. Yara Birkeland, koja meri 262 stope u dužinu i ima 3.200 dvt, napaja se sa 20 baterija kapaciteta 6,8 MWh. Plovilo je dizajnirano da radi na ruti od sedam milja i transportuje đubrivo iz fabrike za otpremu, a kada bude u potpunosti operativan, plan zahteva kako autonomnu plovidbu, tako i autonomni utovar i istovar.

Norveški distributer prehrambenih proizvoda ASKA je takođe naručio dve autonomne teretne barže. Plovila se grade u Indiji i radiće na prelazu Oslofjorda, a svaki prevozi po 16 kamionskih prikolica u isto vreme. AutoBarge, kao i Yara Birkeland, cilja na potpuno autonomne operacije počevši od 2024.

izvor&foto: maritime-executive.com

Pročitajte i...