Da li su rekordni skokovi potražnje za kontejnerskim transportom stvar prošlosti?

Prema novoj analizi Sea-Intelligence-a iz Kopenhagena, skokovi vođeni potražnjom uočeni tokom pandemije, koji su doveli do rekordne zarade od kontejnerskog transporta, već su stvar prošlosti.

Sea-Intelligence je vodio evidenciju ponude i potražnje tokom covid ere, a njihovi zaključci idu u prilog rastućem konsenzusu da količine opadaju, a da je samo haos u lancu snabdevanja, kao što je zagušenje luka, ono što pomaže da se stope potražnje i dalje povećaju.

Globalna potražnja je konstantno bila na nivou 10% višem od kapaciteta, od novembra 2020. do januara 2022. godine. Međutim, taj jaz se smanjuje, a najnoviji podaci iz juna ove godine pokazuju razliku potražnje od realnih kapaciteta do svega 2%, u odnosu na nivoe pre pandemije.

„Sve u svemu, ono što pokazuju podaci je da su ekstremni skokovi vozarina u 2021. zaista bili vođeni situacijom u kojoj je potražnja iznenada premašila kapacitete na globalnom nivou – ali se takođe može jasno videti da je to bio efekat prvenstveno vođen nedostupnošću kapaciteta“, tvrde iz Sea-Intelligence-a u svom najnovijem nedeljnom izveštaju.

Nedavni trend normalizacije je takođe prvenstveno vođen postepenim poboljšanjem pouzdanosti rasporeda i kašnjenja brodova, sugeriše Sea-Intelligence, predviđajući da će balans ponude/tražnje nastaviti da opada, a vozarine će biti pod nižim pritiskom porasta.

„Spot teretne stope nastavljaju da se menjaju usled odsustva potražnje u špici sezone“, navodi se u novom izveštaju britanske banke HSBC o transportu kontejnera, uz napomenu da je u Q3 do sada, sezonski snažnom tromesečju, Šangajski indeks kontejnerskog tereta (SCFI) opao za 8%, dok je Kineski indeks kontejnerskog tereta (CCFI) porastao samo 1% na kvartalnom nivou.

U svom ažuriranju tržišta za avgust, CH Robinson, špediterska kompanija, upozorio je da se apetit za uvozom smanjuje zbog inflacije i gomilanja zaliha u SAD i Evropi, čak i dok zagušenja i dalje postoje, a štrajkovi radnika u Evropi remete produktivnost luka.

Drewry-jev kompozitni svetski indeks kontejnera smanjen je za 3% na 6.223,82 dolara po FEU (ekvivalentna jedinica četrdeset stopa), prošle nedelje. On je 35% niži nego u istoj sedmici 2021. godine, ali ostaje 71% viši od petogodišnjeg proseka od 3.631 dolara.

Međutim, visoke ugovorne stope su više nego nadoknadile opadajuće spot tržište usluge, sa opširnim predviđanjima da će brodari zabeležiti još jednu rekordnu godinu zarade.

*izvor: splash247.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...