D-Hive drone-in-a-box mreža dronova zvanično pokrenuta

Šest autonomnih dronova obavljaće dnevne letove u oblasti luke Antverpen, što je prvi put u svetu koji će dati važan doprinos ukupnoj bezbednosti kompleksnog lučkog okruženja.

Pokrenuta, mreža „D-Hive drone-in-a-box“ rezultat je partnerstva između luke Antverpen-Briž, DroneMatrix-a, SkeyDrone-a i Proximus-a.

Područje luke Antverpen je više od 120 km², područje koje će sada biti pokriveno mrežom D-Hive od šest autonomnih dronova. Bespilotne letelice će ponuditi jedinstvenu perspektivu iz vazduha i omogućiti lučkim vlastima da brzo i efikasno upravljaju, pregledaju i nadgledaju veliku površinu.

Luka će koristiti dronove za niz funkcija, uključujući upravljanje vezom, nadzor, inspekciju infrastrukture, otkrivanje izlivanja nafte i plutajućeg otpada, kao i za podršku bezbednosnim partnerima tokom incidenata. 18 dnevnih BVLOS (Beyond Visual Line of Sight) letova dronom biće daljinski kontrolisani iz komandnog i kontrolnog centra u srcu luke.

​Ovo je prva implementacija BVLOS letova u ovom obimu širom sveta u složenom industrijskom okruženju. Za razliku od VLOS (vizuelne linije vida) letova, oni će se odvijati van vidokruga pilota. Luka Antverpen-Briž radi sa partnerima DroneMatrix, SkeyDrone i Proximus za D-Hive mrežu. Pre dva meseca, partneri su dobili zeleno svetlo za pokretanje mreže dronova. Ova operativna dozvola izgrađena je oko novog okvira BVLOS (poznatog kao pre-Uspace vazdušni prostor), koji je izgradio Skeydrone i koji su odobrili BCAA (Belgijska uprava za civilno vazduhoplovstvo) i EASA (Agencija za bezbednost u vazduhoplovstvu Evropske unije), kao odgovarajući i bezbedan okvir za BVLOS letovi dronom.

Live feed lučkih aktivnosti ​

Luka Antverpen-Briž je već imala viziju izgradnje mreže autonomnih bespilotnih letelica 2019. godine, zbog važne uloge koju bi mogli da imaju u stvaranju luke budućnosti. Održano je nekoliko testova i učestvovalo je u projektu SAFIR da se ispita izvodljivost dronova u luci. Kao rezultat toga, ambicija mreže autonomnih dronova sada je stvarnost.

Žak Vandermajren, izvršni direktor luke Antverpen-Briž: „S obzirom na ogromnu površinu luke, dronovi nam pružaju moć kada je u pitanju izvršavanje naših osnovnih zadataka kao lučke uprave. Ova mreža bespilotnih letelica će igrati ključnu ulogu u daljem razvoju digitalnog blizanca luke, digitalne kopije zasnovane na hiljadama podataka sa mreže kamera, senzora i dronova, dajući sliku u realnom vremenu o tome šta se dešava. u luci svake sekunde.

Ovo nas prvo vodi važan korak dalje u razvoju potpuno digitalnog nervnog sistema koji će nam pomoći da efikasnije upravljamo našom lukom i učiniti saobraćaj još bezbednijim i lakšim.”

Anik De Rider, zamenica gradonačelnika Antverpena i predsednica upravnog odbora Luke Antverpen-Briž: „Ulažemo sve da naša luka – motor naše privrede – radi bezbedno i čisto. Zahvaljujući ovoj mreži dronova, imaćemo precizniji osećaj šta se dešava u luci dok zajedno sa našim inovativnim partnerima radimo na postizanju bezbedne, efikasne i pametne luke – luke budućnosti.

Izvršni direktor kompanije DroneMatrix izjavio je: „Ponosni smo što su kupci poput luke Antverpen-Briž izabrali DroneMatrix kao stručnjaka za tehnologiju dronova i partnera od kraja do kraja za implementaciju ove velike mreže dronova u luci Antverpen. Ovo dokazuje da je DroneMatrix izgradio vrhunsku ekspertizu tokom godina sa snažnom strateškom vizijom oko potpuno interno razvijenih hardverskih i softverskih proizvoda i usluga. Štaviše, DroneMatrix se može osloniti na snažan ekosistem belgijskih partnera za isporuku ove aplikacije dronovi kao usluga (DAAS) u najsloženijim i najzahtevnijim infrastrukturama. U ovome, DroneMatrix deluje kao belgijski šampion sa centralnom pozicijom i uspostavlja veze u raznolikom ekosistemu kompanija koje se bave dronovima. Konačno, uzbuđeni smo što ćemo dokazati i dalje komercijalizovati snažnu dodatu vrednost naše robotike bespilotnih letelica u narednom periodu.”

Hendrik-Jan Van Der Gucht, generalni direktor SkeyDrone: „Pomorska luka je verovatno jedna od najtežih oblasti za letenje dronova. Naročito kada letite izvan vizuelne linije vida (BVLOS). SkeyDrone je stoga razvio „BVLOS okvir“ koji je osigurao da se ovi D-Hive dronovi mogu svakodnevno koristiti na bezbedan i skalabilan način. Ovaj okvir sada služi kao šablon za budući vazdušni prostor U-svemira, za koji će opet luka Antverpen Briž biti pionir.“

Iz kompanije Proximus: „Ponosni smo što doprinosimo opštoj sigurnosti i operativnoj efikasnosti u jednom od najvažnijih pokretača ekonomskog rasta Belgije. Ova novopokrenuta mreža autonomnih dronova pomoći će lučkoj upravi u njenim svakodnevnim aktivnostima, na primer olakšavanjem otkrivanja izlivanja nafte i plutajućeg otpada ili podržavanjem koordinacije operacija u slučaju nesreće i incidenta. Takođe će koristiti mnogim kompanijama koje su aktivne u i oko lučkog područja Antverpena u širem smislu. Ovaj projekat pokazuje potencijal naše najsavremenije 5G mreže, u kombinaciji sa širokim spektrom usluga zasnovanih na softveru, da podstakne inovacije u našoj zemlji.”

izvor&foto: freightcomms.net video: youtube

Pročitajte i...