COSCO kupuje 35% udela u luci Hamburg

COSCO Shipping Ports Limited (CSPL) dogovorio je sa Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) saradnju o sticanju 35% udela u HHLA Container Terminal Tollerort (CTT) u luci Hamburg.

Dve kompanije uspešno su zaključile pregovore o strateškom ulaganju CSPL -a u nemački lučki terminal.

HHLA očekuje da će ovo učešće ojačati odnos sa kineskim partnerom, i ujedno osigurati dugoročno planiranje za kontejnerski terminal Tollerort, osigurati kapacitete kao i zaposlenje u luci Hamburg.

Uz manjinski interes CSPL -a, CTT će postati „preferirano čvorište“ u Evropi, što znači da će biti poželjno mesto za pretovar za COSCO, gde će biti koncentrisani tokovi tereta.

Prvi kineski brod prispeo je na terminal Tollerortu davne 1982. godine. Od tada je terminal postao čvorište linijskih usluga sadašnje COSCO Shipping Lines. U tom kontekstu, HHLA i COSCO podjednako teže cilju uspešnog osiguranja budućnosti terminala CTT-a i još efikasnijem povezivanju kineskih logističkih tokova u Hamburgu “, komentirala je Angela Titzrath, predsednica Izvršnog odbora HHLA -e.

CTT je jedan od tri kontejnerska terminala HHLA u luci Hamburg. Ima četiri pristupna sidrišta i 14 kontejnerskih portalnih dizalica.

Kontejnerski terminal Tollerort u Hamburgu je kamen temeljac logistike u Evropi i ima odlične buduće razvojne izglede“, istakao je Zhang Dayu, generalni direktor CSPL -a.

HHLA veruje da će se kroz ovo strateško partnerstvo sa CSPL -om ojačati i pozicija Hamburga kao logističkog središta u severnom delu Evrope i kompletno za baltički region.

*izvor: container-news.com; foto: pixabay.com

Pročitajte i...