Coca-Cola se usred rastuće pomorske krize okreće brodovima za rasuti teret

Usled nestašica koje odlažu transport, ili ga čak i potpuno parališu u ekstremnim slučajevima, kompanije poput Coca-Cole morale su biti kreativne u iznalaženju alternativnih transportnih rešenja za prevoz robe i materijala širom sveta.

Tako će se u Coca-Coli potruditi da transportuju svoju materijale koristeći brodove za rasuti teret, kojima se inače prevoze žitarice i ugalj.

Prevoznici, koji se obično unajmljuju za rasutu robu kao što su žito, ugalj i druge sirovine, izabrani su jer kompanija nije mogla da dobije adekvatne kontejnere za transport i uopšte teretni prostor potreban za transport, izjavio je Alan Smith na postu na LinkedIn-u, direktor nabavke za globalnu logistiku u Coca-Coli. Kompanija trenutno koristi tri ovakva broda za transport materijala za proizvodnju.

Već smo u prethodnom članku izvestili o trgovcima na malo, kao što je Costco, a tu je i Target, koji su unajmili teretne brodove, pronalazeći kreativne načine za borbu protiv ovih problema, ali i pored toga u američkim lukama su sve prisutnija masovna kašnjenja zbog stalnog nedostatka radne snage i sve većeg broja brodova na okeanima.

Coca-Cola zaato pokušava da izbegne velike luke kako bi dodatno sprečila kašnjenja, prema komentarima na Smitov post.

Tekuća kriza u lancu snabdevanja u kombinaciji sa kašnjenjima isporuke već je stvorila nestašice i poskupljenja širom Amerike. U septembru, distributer Coca-Cole iz New Yorka rekao je da ima poteškoća u regrutovanju kamiondžija, što je dodatno poremetilo lanac snabdevanja.

Ostale robe i proizvodi poput papira, Nike patika, toaletnog papira, računarskih čipova i plastične robe takođe nedostaje jer proizvođači pokušavaju da zadovolje potražnju usred kašnjenja.

*izvor: businessinsider.com; foto: unsplash

Pročitajte i...