CMA CGM nastavlja sa svojom posvećenošću obnavljanju koralnih grebena

CMA CGM grupa, prepoznaje globalni značaj i hitnost zdravih okeana i posvećena je nastavku napora da osigura da se naši okeani koriste održivo, kao i da obezbedi da se transport usluge sve više poštuju životnu sredinu.

Kler Martin, potpredsednica za održivost u CMA CGM Grupi, komentariše: „Okeani su bitno mesto za zdravlje i ravnotežu planete i njenih stanovnika. CMA CGM grupa i svi njeni članovi posade, koji upravljaju flotom plovila na svim svetskim morima, snažno su posvećeni zaštiti ovih vrednih morskih ekosistema u borbi protiv klimatskih promena i gubitka biodiverziteta. Zbog toga Grupa svakodnevno deluje na merenju i ograničavanju svog uticaja i radi zajedno sa naučnicima i nevladinim organizacijama kako bi doprinela zaštiti i regeneraciji naših okeana. Prisustvovaćemo Konferenciji UN o okeanu u Lisabonu krajem meseca da bismo preneli ove poruke i izneli konkretne mere koje preduzima CMA CGM grupa”.

Posvećeni zaštiti okeana

Program Reef Recovery za obnovu koralnih grebena odražava ovo učešće CMA CGM grupe. Ovi grebeni su dom za 25% morskog biodiverziteta i čine 0,2% površine okeana, sa 2 do 4 miliona vrsta, uključujući 6.000 vrsta morskih riba.

Svesna važnosti ekosistema ovih korala, CMA CGM grupa je pokrenula ovu inicijativu krajem 2020. godine, sa početnim rasadnikom duž Velikog koralnog grebena u Australiji sa ANL-om, ekspertskom podružnicom Grupe za transport u Okeaniji. Projekat je omogućen zahvaljujući radu Grupe i njenog partnera, nevladine organizacije Reef Restoration Foundation (RRF), koja je već omogućila da se zasadi više od 1.000 biljaka korala.

Ovaj program zaštite korala postepeno je proširen 2021. godine, uglavnom na Filipine i Maleziju, kako bi zaštitio i regenerisao 6.000 km2 unutar Koralnog trougla sa neprofitnom organizacijom Endangered Species International, čiji je CMA CGM partner u ovom regionu.

Njeni napori su takođe prošireni na Sejšele u partnerstvu sa Nature Seichelles, nevladinom organizacijom posvećenom očuvanju životne sredine, učešćem u jednom od najvažnijih svetskih programa obnove korala, zahvaljujući uvođenju rasadnika korala.

Nedavno je Grupa udružila snage sa Reef Reneval Foundation International (RRFI), nevladinom organizacijom koja razvija projekte obnove korala širom sveta. Zajedno, CMA CGM i RRFI nastavljaju sa ovim projektima regeneracije na grebenu Melasses kod Ki Larga, najposećenijem grebenu na Floridi i jednom od najpoznatijih ronilačkih lokacija u Sjedinjenim Državama.

U Australiji, preko svoje podružnice ANL, Grupa nastavlja saradnju sa RRF-om i priprema se za pokretanje drugog rasadnika u Moore Reef-u zahvaljujući uključivanju pet svojih klijenata: Coles Supermarkets, Costa Group, Kalgin Logistics, Gilmac i Gori.

CMA CGM je posvećen zaštiti životne sredine. Ovim svetskim programom obnove koralnih grebena, CMA CGM grupa nastavlja da podržava održivo korišćenje okeana i poštovanje ekosistema kroz nekoliko velikih projekata, u skladu sa svojom strategijom održivog razvoja, i pokrenula je inicijative za pomoć u zaštiti biodiverziteta i prirode.

izvor&foto: cmacgm-group

Pročitajte i...