CMA CGM lansira prvu brodsku ponudu sa niskom emisijama ugljenika izborom biometana

CMA CGM pruža kupcima novo i odmah dostupno rešenje, sa biometanom, nefosilnom energijom. Uoči Globalnog dogovora UN i kao deo prvih pripremnih razgovora na visokom nivou za samit COP26, Rodolphe Saade, predsedavajući i izvršni direktor CMA CGM Group, svetskog lidera u špediciji i logistici, izneo je rešenja koja su odmah dostupna i koji doprinose postizanju cilja Grupe da bude ugljenično neutralna do 2050. godine.

Biometan, nefosilna energija i korak bliže ugljen-neutralnom brodarstvu

Grupa CMA CGM postigla je još jednu prekretnicu u svojim naporima da do 2050. godine bude neutralna prema ugljen-dioksidu, podržavajući proizvodnju 12.000 tona biometana (što je ekvivalent godišnjoj potrošnji goriva dva broda od 1.400 TEU). Biometan je obnovljivi zeleni gas proizveden delimično metanacijom organskog i biljnog otpada.

Ovaj izvor energije predstavlja dobar primer kako kružna ekonomija može da funkcioniše, a istovremeno donosi korist poljoprivrednom sektoru. CMA CGM namerava da napreduje sa razvojem ovog izvora energije ulaganjem u postrojenja za proizvodnju biometana i proučavanjem održivosti procesa tečnosti kako bi biometan mogao da se uvede kao gorivo za transport.

Podržavajući proizvodnju biometana, CMA CGM ubrzava svoju posvećenost vođenju energetske tranzicije u brodskom sektoru. Grupa je smanjila ukupne emisije CO2 za 4% u 2020. godini, nakon smanjenja od 6% u 2019. Od 2008. godine, grupa je smanjila emisiju CO2 po kontejnerskom kilometru za 49%.

Garancija porekla biometana, zajedno sa tehnologijom gasnog napajanja dvostrukog goriva kompanije CMA CGM, mogu smanjiti emisije gasova staklene bašte (uključujući čitav lanac vrednosti) za najmanje 67%.

ACT sa CMA CGM + pruža čitav spektar usluga dizajniranih da svojim kupcima omoguće da analiziraju, smanje i nadoknade svoj uticaj na životnu sredinu. CMA CGM nastaviće da prihvata najnovija tehnološka dostignuća kako bi udovoljila potrebama svojih kupaca.

CMA CGM, odlučna i opipljiva posvećenost energetskoj tranziciji

CMA CGM grupa koristi najefikasnije dostupne tehnologije za ubrzanje energetske tranzicije u brodskoj i logističkoj industriji. U postojećem stanju, LNG je optimalno rešenje koje je već dostupno za smanjenje emisije ugljenika u brodarstvu i očuvanje kvaliteta vazduha. Može da smanji emisiju sumpor-dioksida za 99%, emisiju čestica za 91% i emisiju azot-oksida za 92%, što znatno prevazilazi postojeće standarde. Do 2022. godine 32 plovila Grupe će se napajati LNG-om.

CMA CGM grupa u velikoj meri ulaže u istraživanje i razvoj zajedno sa svojim industrijskim partnerima kako bi identifikovala izvore energije u budućnosti sa ciljem postizanja pozitivnog uticaja na otisak ugljenika naših kupaca i pomoći u zaštiti životne sredine.

Ovom prilikom Rodolphe Saade, predsednik i izvršni direktor CMA CGM Grupe, izjavio je: „Prešli smo novi korak lansiranjem prve ponude brodarstva sa niskim sadržajem ugljenika na bazi biometana. Znamo da je još dug put do ispunjavanja obaveza iz Pariškog sporazuma. Postizanje ovih ciljeva ne oslanja se na jedno rešenje već na skup inicijativa i novih tehnologija koje se međusobno dopunjuju.“

izvor: hellenicshippingnews

Image by wasi1370 from Pixabay

Pročitajte i...