CMA CGM konzorcijum najbolji ponuđač za JNPCT

Konzorcijum JM Baxi Group sa sedištem u Mumbaju i podružnice CMA CGM CMA Terminals pojavio se kao najbolji ponuđač za 30-godišnju koncesiju za privatizaciju najstarijeg kontejnerskog terminala u luci Nhava Sheva (JNPT), JNPCT.

Takođe su rekli da je pobednički konzorcijum ponudio udeo u prihodu (autorski honorar) od 4.520 Rs (57 dolara) po TEU.

„KTerminals postao je drugi ponuđač sa ponudom od 4.235 Rs za TEU.“

Jedan lučki zvaničnik rekao je za Loadstar: „Sa tržišnim sistemom cena koji je sada dozvoljen za nove koncesije za terminale, očekuje se da će novi koncesionari naplaćivati korisnicima između 5.800 i 6.000 Rs po TEU.“

Šest ponuđača, uključujući MSC Terminal Investment, DP World’s Hindustan Ports i APM terminale, stiglo je do završne faze nadmetanja, koja je završena samo dan nakon što je Viši sud u Bombaju odbio žalbu Adani grupe, osporavajući njenu diskvalifikaciju iz tenderskog procesa.

JM Baki je nedavno kupio 26% udela koji je DP World imao u zajedničkom upravljanju kontejnerskom terminalu u Visakhapatnamu, što je označilo njegove ambicije rasta.

Prema prvobitnom rasporedu, ugovor o koncesiji JNPCT trebalo je da bude potpisan u martu, ali su kašnjenja oko vladinih bezbednosnih dozvola zakomplikovala probleme i izazvala probijanje rokova. Privatizacija je deo vladinog programa za monetizaciju javnih lučkih sredstava.

Sa produženim nedovoljnim ulaganjem i rastućom konkurencijom unutar luke nakon ulaska privatnih operatera, JNPCT je pretrpeo značajnu eroziju tržišnog udela pošto su veliki korisnici promenili pozive. Godišnji obim na dve veze državnog terminala iznosio je 440.000 TEU, što je 19% manje u odnosu na prethodnu godinu.

I, kao samostalan objekat, JNPCT nema uticaj globalne mreže da privuče glavne kontejnerske linije koje nude redovne pozive za velike trgovine van zemlje.

Luka Nhava Sheva ima još četiri kontejnerska terminala, kojima upravljaju APM Terminals, DP World i PSA International, a projekat dizajniran za kapacitet od 2,4 miliona TEU godišnje je u radu kao deo PSA-ove dvofazne investicije u luci, poznatoj kao Bharat Kontejnerski terminali u Mumbaju.

izvor&foto: theloadstar.com

Pročitajte i...