Ceremonija imenovanja LAURA MAERSK u Kopenhagenu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zvanično je na ceremoniji u Kopenhagenu imenovala prvi brod kompanije Maersk Line sa pogonom na metanol.

LAURA MAERSK, koji ima kapacitet da utovari 2.100 TEU, prvi je kontejnerski brod na svetu koji pokreće metanol. Njegov zvanični puštanje u upotrebu je takođe značajan korak u veoma ambicioznoj strategiji kompanije Maersk da preveze najmanje 25% svog okeanskog tereta koristeći zelena goriva do 2030. i da bude nula kada je reč o emisiji gasova staklene bašte do 2040.

 „LAURA MAERSK je istorijska prekretnica za transport širom sveta. To pokazuje preduzetnički duh koji karakteriše Maersk od osnivanja kompanije“, rekao je Vincent Clerc, izvršni direktor kompanije Maersk Line. „Međutim, što je još važnije, ovo plovilo je pravi dokaz da kada se mi kao industrija ujedinimo kroz odlučne napore i partnerstva, pojavljuje se opipljiv i optimističan put ka održivoj budućnosti. Ovo novo zeleno plovilo je proboj koji nam je bio potreban, ali još uvek imamo dug put pre nego što stignemo do nule.”

Govoreći na zvaničnoj ceremoniji, Robert Uggla, predsednik grupe Maersk, rekao je: „Prilično je (LAURA MAERSK) skromne veličine – ovaj fider je samo 10% onoga što najveći kontejnerski brodovi mogu da ponesu, ali njegov značaj i uticaj prevazilaze njegove fizičke dimenzije. ”

Smatra se da Maersk ostvaruje najbrži napredak od bilo koje linije za transport kontejnera u smanjenju emisija iz svojih operacija, a druga najveća linija na svetu ima politiku samo naručivanja novih brodova sa opcijama zelenog goriva. Trenutno ima 24 broda za metanol sa dva naručena za isporuku između 2024. i 2027. Kapacitet utovara ovih plovila varira između 2.100 TEU i 16.000 TEU.

Ali, prevoznik nije isključio upotrebu zelenog amonijaka i mogao bi da naruči tonažu ovog dizajna sa dvostrukim gorivom 2024. Ranije ove godine, Maersk Mc-Kinney Moller zajedno sa svojim partnerima, među kojima je i brodovlasnik Seaspan Corp and Foreship, kompanija za dizajn plovila, predstavila je dizajn za kontejnerski brod od 15.000 TEU na amonijak.

LAURA MAERSK, koji je takođe registrovano plovilo u ledenoj klasi, održavaće unutar regionalne i fiderske usluge u prometu u severnoj Evropi/Baltičkom moru.

Ogroman izazov za brodarske kompanije koje naručuju brodove na metanol i amonijak je obezbeđivanje goriva, a logistika i infrastruktura za snabdevanje gorivom budu na mestu. Iz tog razloga, Maersk je dogovorio partnerstvo sa različitim kompanijama, uključujući MAN, lidera u dizajnu i proizvodnji motora sa dva goriva, i OCI Global i European Energy, obe proizvođače zelenog metanola.

Ali od ogromnog značaja je odluka APM Holdinga, matične kompanije Maerska, da investira u novu kompaniju za proizvodnju zelenog metanola i tako obezbedi značajnu količinu goriva koja će Maersku biti potrebna za svoju tonažu. C2X planira da izgradi i upravlja pogonima u Huelvi, u Španiji, sa kapacitetom za proizvodnju najmanje 3 miliona tona zelenog metanola, kupi 2030. Takođe će prodavati zeleni metanol trećim stranama.

izvor&foto: worldcargonews

Pročitajte i...