Brodske linije pripremaju dodatne naknade kao odgovor na krizu na Crvenom moru

Tekuća kriza u Crvenom moru značajno utiče na brodske linije i njihove troškove. Maersk priprema seriju doplata kako bi pokrio povećanje troškova goriva od 40%. Brodske linije takođe rešavaju procenjenu nestašicu kontejnera na tržištu od 20%.

Skoro šest meseci, jemenski borci Huti remete globalne lance snabdevanja. U decembru prošle godine, Huti su počeli da pucaju na brodove koji su krenuli ka Izraelu ili kojima su upravljali izraelski entiteti, kako bi pokazali solidarnost sa palestinskim stanovništvom u Pojasu Gaze. Inače, Jemen kontroliše moreuz Bab al-Mandab, koji služi kao kapija u Crveno more i vodi do Sueckog kanala.

Oko 12% svetske trgovine i 20% svetskog kontejnerskog saobraćaja prolazi kroz Suecki kanal. Zbog jemenskih boraca, mnoge velike brodarske kompanije obustavile su putovanje kroz kanal, preusmjeravajući brodove iz Azije u Evropu oko Rta dobre nade, što povećava putovanje za oko 10 dana.

Ova duža ruta znači veće troškove za brodske linije. Zaobilaznica oko Afrike povećava troškove goriva za 40%, navodi Maersk. Napadi su se takođe proširili dalje u more, što je navelo brodove da produže svoje rute. Nemačka brodarska kompanija Hapag-Lloyd trenutno u potpunosti izbegava Adenski zaliv.

U međuvremenu, francuski operater CMA CGM nastavlja da plovi kroz Crveno more i Suecki kanal, u pratnji francuske mornarice. Uprkos tome, značajan deo njihove flote je preusmeren u Afriku. Prema procenama Bloomberg Intelligence-a, saobraćaj kroz Suecki kanal opao je za 80 odsto na godišnjem nivou zbog krize u Crvenom moru.

Povećanje cena kontejnera

Kriza na Crvenom moru dovela je do naglog povećanja kontejnerskih stopa, koje su opadale tokom 2022. i 2023. godine nakon naleta povezanog sa pandemijom. Prošle jeseni, cene kontejnera bile su otprilike na nivou pre COVID-19. Na dan 1. decembra 2023. index Baltic Freightos za rutu Azija-Severna Evropa iznosio je 1.243 dolara.

Do druge nedelje 2024. porastao je na 4.391 dolara. Index se krajem marta postavio na oko 3.200 dolara i trenutno iznosi oko 3.550 dolara – skoro tri puta više nego pre krize. Cene za mediteranske luke su takođe porasle sa 1.670 dolara početkom decembra na 5.168 dolara početkom januara. Index trenutno iznosi 4.445 dolara.

Nedostaci kontejnera i dalje postoje

Uprkos tome što zapadni brodovi patroliraju jemenskim vodama, kriza u Crvenom moru se nastavlja. Maersk predviđa da će se transportni kapacitet između Azije i Evrope smanjiti za 15-20% u drugom kvartalu ove godine.

Problemi u Crvenom moru stvorili su domino efekat na alternativnom putu ka Evropi. Brodovi moraju da se zaustavljaju u afričkim lukama kako bi dopunili sve skuplje gorivo, što uzrokuje zagušenje kada više brodova pristaje u isto vreme. Zagušenje utiče i na luku Tanger, gde se teret pretovara u Mediteran i Severnu Evropu.

„Tanger je već zasićen, tako da moramo da razmotrimo alternative kao što su Alhesiras ili Valensija“, rekao je Rodolphe Saade, predsednik CMA CGM, u intervjuu za Le Monde.

Duža putovanja i zagušenje luka znače da se kontejneri ne vraćaju tako brzo u azijske luke, što dovodi do nestašice. Maersk je iznajmio dodatnih 125.000 kontejnera i izjavio: „Činimo sve što možemo da povećamo pouzdanost, ubrzamo vreme putovanja i dodamo dodatni kapacitet.“

Doplate za povećane troškove

Korisnici kompanije Maersk mogu očekivati dodatne doplate za pokrivanje povećanih troškova povezanih sa dužim rutama, većim brzinama putovanja i višim cenama goriva. „Trenutno koristimo 40% više goriva po putovanju, a cene čartera su se utrostručile, često zaključane na pet godina“, naveo je Maersk.

Nakon nedavnog smanjenja doplate na piku sezone, Maersk je bio primoran da je ponovo poveća da bi pokrio dodatne troškove.

Rastuće stope

Ovo nije dobra vest za uvoznike, koji su već primetili porast stopa poslednjih nedelja. Dana 9. maja, Drewry-jev VCI index iznosio je 3.159 dolara za kontejner od 40 stopa, što je povećanje od 16% u odnosu na prethodnu nedelju. Index rute Šangaj-Roterdam skočio je za 20% na 3.709 dolara, što je povećanje od 700 dolara za samo dve nedelje. Indeks za rutu Šangaj-Đenova je takođe porastao za 16% na 4.295 dolara. Očekuje se dalja povećanja.

Uticaj na druge rute

Dodatna doplata će uticati na evropske uvoznike, uključujući i one u Poljskoj. Nedostatak kontejnera takođe utiče na rute koje nisu na Sueckom kanalu.

CMA CGM je najavio da će od 17. maja primeniti praznu nadoknadu za repozicioniranje (naknada za obezbeđenje za pokrivanje gubitaka zbog nestašice kontejnera) na rutama od turskih crnomorskih luka do Skandinavije, Severne Evrope, Baltičkih država, Velike Britanije i Poljske . Doplata će biti 150 evra za kontejner od 20 stopa i 200 evra za kontejner od 40 stopa.

Prolongirana kriza

Maersk očekuje da će kriza na Crvenom moru potrajati najmanje do druge polovine godine, a možda i do kraja 2024. godine. Na nedavnoj konferenciji, generalni direktor Hapag-Lloyd Rolf Habben Jansen izrazio je optimizam da će se kriza završiti pre kraja godine.

*izvor: trans.info, foto: unsplash.com

Pročitajte i...